Kan vi tänka kreativt om vår amygdala är kidnappad?

Svaret på den frågan är Nej det kan vi inte! Det är inte lätt att få kontakt med någon del av hjärnan när vi är inställda på fight, flight and freeze. Orden säger ju en hel del.
För att kunna tänka kreativt och skapa nya tankar kring problem som vi har behöver vi komma åt de tankar och känslor som lugnar ner vårt system och minskar stress och rädsla som aktiverar hotsystemet. I dagsläget nu med COVID- 19 i vårt liv krävs det att vi har tillgång till hela vår hjärnas fulla kapacitet och det är inte det lättaste. Men det går, vill jag tillägga!

Kan vi lägga undan de känslor av rädsla och oro som kidnappar vår amygdala kan vi komma åt vår konstruktiva hjärna som är van att hantera en hel del problem åt oss i vardagen utan att vi ens tänker på det. Det mesta sker ju per automatik. Vi behöver bara hitta dess fantastiska förmåga att hantera motgångar, problemlösning och svårigheter. När vi kan lugna vårt system får vi tillgång till allt detta. Vår hjärna är fantastiskt på det viset.

Att som coach ta del av företagares och privatpersoners tankar i dessa tider är ett privilegie och genom coaching kan vi vända det negativa, öppna upp för det kreativa och se nya ideér och tankar födas. Även om vår situation är svår främst för alla företagare, entreprenörer och för alla som just nu går in i en arbetslöshet och den ekonomiska biten är oviss, så finns det ett slut även på detta. Vi ser just nu en enorm kapacitet av hjälpsamma grannar, vänner, företag, hyresvärdar, resturanger osv som ställer upp och nya digitala tjänster, nya produkter, nya typer av erbjudanden, nya tankar kring företagandet och nya möterplatser skapas. Det finns hopp om vår mänsklighet och i kaos går vi samman och det som föds är fint!
 
Slutligen avlutar jag med ett citat från Henry Brooks Adams...
"Kaos föder ofta liv medan ordning föder vanor"
 
Tänk en stund på detta och koppla det till dagens kaos och var så säker att även ur detta ska det komma någonting gott, tänker jag!
Vi behöver bara tänka annorlunda mot vad vi gjort tidigare.

Använd din coach som är tränad på att ta dig från kaos till klarhet!
Och som en klient sa "när jag kommer till dig har jag en låda full av frågetecken, när vi är klara går jag härifrån med en låda full av utropstecken"

/ Birgitta

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Taggar