Minimalism och Feng Shui är det samma sak?

Jag fascineras av minimalism. Jag skulle säga att det är den enda ismen som är mänskligheten till godo. Jag lockas av att det finns en lätthet och en överskådlighet i garderoden, att var sak har sin plats och sin egens speciella betydelse för mig. Men jag är inte en minimalist i samma utsträckning som dessa två killarna som myntat begreppet med den här innebörden.
Dessa två killarna har gjort ett par Netflixfilmer om ämnet och de beskriver sin väg fram till ett liv med mindre saker och vad det innebär för dem. Varje gång jag ser en av dessa filmer blir jag otroligt inspirerad. Jag rekomenderar dig att kika på filmerna om du är nyfiken på ämnet, sök på the minimalists. Följ länken längst ner i inlägget och kika in på deras hemsida också.

Inom Feng Shui kan vi inte nog lyfta hur viktigt det är med ordning och reda och det finns en del som tror att Feng Shui handlar om att äga så få saker som möjligt men det är inte det som är tanken med Feng Shui. Vi kan äga saker men med måtta och det behöver vara saker som har stor betydelse för oss. Vi ska inreda med eftertanke och värdesätta de saker som vi har och framförallt ska de saker vi äger ge oss god energi. När vi har saker som vi inte gillar i vårt hem tar de energi från oss varje gång vi ser dem och vi blir påminda om att just den där saken gillar jag inte och det ger inte god energi. När vi har för många saker omkring oss blir energin dessutom trög och vi får svårare att komma till handling, fatta beslut samt göra en förändring.
När vi använder oss av Ba Gua, som är likt en karta med våra livsaspekter, kan vi se vilken livsaspekt som befinner sig vart i vårt hem och då kan det bli tydligare för oss hur stor del saker har i vårt mående. Har vi problem i vårt liv på något plan kan vi se hur det ser ut i just det området i vårt hem .

Låt mig ge dig ett exempel.
- Jag känner att jag inte kommer någon vart i mitt arbete och allt bara står still. När jag lägger en Ba Gua över mitt hem kan jag se vart min livsaspekt för karriären befinner sig. Inte sällan kan jag då se att där finns en del att arbete med inom FengShui. Vårt boende är en förlängd del av oss själva och jag kan se bostaden likt en karta över mitt liv och mitt mående. Har jag ett förråd i min livsaspekt karriär så behöver jag se till att där är upprensat och iordningställt för att de energierna ska kunna röra sig som jag vill i mitt hem. Även saker bakom stängda dörrar avger energi.

Jag börjar med att sortera upp och rensa ut onödiga saker för att lättare kunna sortera bort de energier som inte ska vara i livsaspekten. Vidare ser jag lättare vad jag ska stärka upp med för element för att det ska bli en balans mellan energierna i det området när det är gjort. Eftersom jag behöver lite extra skjuts i min karriär kan jag tillföra en affirmation eller en symbol som står för framgång i min karriär. På det här sättet kan jag använda mig av Feng Shui i mitt liv för att attrahera de energierna som jag vill komma åt i livet. Men till saken hör att om vi äger färre saker frigörs det lätta energier i vårt inre. Vi behöver inte ta hand om saker som vi inte äger. Om vi inte käper saker som vi inte behöver spar vi en hel del pengar också. En sak som vi inte tänker på är att även tomma ytor tillför energi och kan vara till hjälp för oss. 

Så på ett sätt när jag tänker på saker, Feng Shui och minimalism så har de likheter, vi ska inte tyngas ner av våra saker och det vi äger ska ge oss goda vibbar, det är en väg till sann lycka och tillfredställelse, när vi äger mindre saker.   När vi har saker som vi gillar och våra skåp, lådor, källare och vindar är luftiga och fria från onödiga ting kan vi lättare se just den där fina saken som vi lyfter fram. Jag tänker att less is more och i det enkla bor det vackra för att anväda några välkända begrepp för att beskriva det jag tänker på. sätt. Vi kan se saken för dess betydelse. Lyft fram ett fåtal vackra saker som du gillar bäst och låt de synas och inte försvinna bland många ting. Det som samlar damm kan du sälja eller skänka bort. Det är ju inte i våra saker som minnena finns.

Avslutningsvis vill jag ställa dig frågan "Äger du dina saker eller äger de dig?"  är det svårt att svara på den frågan kan du vara säker på att du behöver sortera och rensa ut en del i ditt hem. Börja med att kika på filmerna på Netflix om du har svårt att komma igång och jag hoppas att du kommer bli lika inspirerad som jag blivit. 
the minimalists>
Ta gärna en titt på länken nedan om du vill ha en guide i hur du kan rensa ut i ditt hem.
Behöver du rensa>
Med en önskan om att du precis som jag finner minimalismens tanke lockande och att du blivit lite nyfiken på Feng Shuins kraftfulla verktyg. 
Kram Birgitta

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar