Kan vår inredning påverka vårt mående?

Ja visst kan den det. Vi är i allra högsta grad påverkad av det som vi ser och har omkring oss.  Jag sitter med i styrelsen för Svenska Feng Shui Förbundet och är utbildad och certifierad Feng Shuikonsult och detta möter oss varje dag. Vi får gång på gång höra och se hur vi påverkas och känner skillnad i ett rum när vi inreder enligt Feng Shui så jag vet att det är just på det viset. Undermedvetet tar vi in vår omgivning via alla våra sinnen. Vi har ju trots allt en hjärna som är skapad för att leva på Savannen.

Just nu är det i ropet med Neurodesign och det är oerhört intressant, tycker jag, och hur vi påverkas av vår omgivning har fått ett eget nytt område, neurodesign. Inredning har betydelse, inget snack om saken. Fler och fler börjar ta det till sig och det är oerhört roligt. Vi benämner det lite olika bara men vi pratar om samma sak.

Vill vi uppleva en skön och harmonisk inredning i våra hem och på vår arbetsplats så kan vi kika på hur naturen är uppbyggd och "flytta" in den i vår innermiljö. Kika på färger, former och växter.  Ta in naturen i våra hem, det mår vi gott av.

Här förljer lite tips för dig som vill börja så smått.
1. Tänk på att använda runda former, det mjukar upp inredningen samt gör att vi kan slappna av. Raka skarpa hörn och vassa spetsar mot oss gör oss undermedvetet på vår vakt.
2. Färger ska vi använda med sunt förnuft. Undvik att ha för starkt röda färger i för stor utsträckning. Inaturen har vi endast enstaka röda färgklickar tex bär och någon svamp här och där. Likadant är det i vår inredningsmiljö. För mycket rött stressar upp oss och gör att vi inte kan slappna av i rummet.
3. Växter, växter och växter. Det är det lilla gröna friska som lyfter hela rummet. Ett rum utan friskt grönt är ett rum som känns dött och inte livgivande. Så satsa på några gröna växter och ta hand om dem väl. Om du har ett rum som inte växter trivs i så kan du köpa dig en vacker konstgrod växt. Den fyller sin funktion men måste dammas av emellanåt och kan itne helt ersätta en levande växt men i brist på annat så ger den det lilla extra för ditt rum.
4. Sist men inte minst... röj upp i din oreda. Du behöver skapa dig en överblick över terrängen eftersom vem vet vilka faror som kan lura bakom lådorna i hallen? Det är viktigt med en ordning och en struktur i ditt hem, viktigare än du kanske tror. Men du behöver hitta din ordning och reda och inte sträva efter en minimalisitsk sådan om du inte är intresserad av en sådan förstås. Hitta en balans som du trivs med och samla inte ihop onädigt mycket saker i ditt hem. Det stoppar upp flödet.

Jag hoppas att du fick lite nya ideer kring din inredning och om du är nyfiken på mer så kan du läsa boken Designfulness Isabelle Sjövall och/eller boken som Susanna Utbult och Jenny Jonsson skrivit, Feng Shui Flow om du vill ta till dig inredning på ett djupare plan.

Vänligen Birgitta

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar