Är du intresserad av inredning? Vi vill dela med oss av vårt tänk kring inredning. Ett samarbete mellan Mirella på Homestyleväst och Birgitta på Vida inredningscoach. Du är så välkommen till oss på Kungsgatan 8B i Varberg den 1/2 kl 14-16.30 för en härlig temaeftermiddag med mingel och prat om inredning. Vi bjuder på något gott att dricka och smaka på när ni kommer. Vi lyfter våra tankar om hållbar inredning, trender och Feng Shui. Tillsammans kikar vi på och ger dig feedback på din specifika inredningsutmaning som du har med dig. Vi vill dela med oss svår resa, vårt tänk men framför allt vill vi träffa dig som precis som vi brinner för inredning. Ta tillfället i akt att ta del av en kostnadsfri temaeftermiddag med likasinnade. Du kan anmäla dig via mail info@vidacoach-konsult.se Välkommen med din anmälan!
Läs hela inlägget »
Det här året händer det mycket roligt hos Vida Coach & Konsult. Idag stog det planeringsdag och möte i kalendern. Planering krävs för att få det att gå i lås med aktiviteter och inplanerad återhämtning. Jag vill ju leva som jag lär, tänker jag. Och för att skapa en balans mellan vila och aktivitet har jag förstått att för min egen del får jag skriva in det i min almenacka. De dagarna är bokade för reflektion och återhämtning och ingenting annat.
Inplanerat i kalendern finns det föreläsningar och kurser där jag får berätta om mina favoritämne som intresserar mig stor... coaching, inredning och Feng Shui. Dessutom är en utbildning inom mindful-selfcompassion inplanerad.
Så det är med både spänning och stor glädje som jag ser på det som finns framför mig den här våren. Håll utkik här på bloggen för mer information framöver.
/ Kram Birgitta
Läs hela inlägget »

Att uppmuntra kvinnor att ta plats är något jag verkligen brinner för. Trots att människor i ens närhet trycker ner och hånar så ska vi följa våra drömmar och göra det vi vill och tror på. När vi tar stegen fram för att äntligen våga göra det vi vill ska vi inte låta någon stoppa oss genom trista kommentarer som att vi inte klarar av att driva företag, att vi är lata och inte vill jobba och all annan skit som personer kan med att häva ur sig. Vi har nog med historia bakom oss som säger att vi ska vara och göra si eller så.
Jag coachar många kvinnor som kämpar med tankar som att inte kan väl jag... och jag tänker också i de banorna emellanåt, tvivlar och tänker negativt.
Vi behöver alla stötta varann, både män och kvinnor och inte säga saker som trycker ner utan saker som lyfter. Så ställ dig frågan... kan jag hjälpa någon i min närhet att ta stegen att förverkliga sin dröm som entreprenör eller vad som.. gör det du kan för att hjälpa, sprid och dela, ta en kaffe ihop och visa intresse för vad personen vill åstadkomma. Uppmuntra! Säg att personen är grym som tagit steget. Vi behöver alla uppmuntran och pepp någon gång oavsett vad. Kanske kan du rekommendera andra att anlita om du själv inte är intresserad. Vi hjälper varann framåt! Och förhoppningsvis kan vi vända trenden som hon pratar om och faktiskt se att den kvinnliga delen av entreprenörer ökar. Inspirerande TED talk med Camilla Lundin, följ länken nedan.
Why you shuldnt be a "good girl"
Nu hjälps vi åt att öka antalet kvinnliga entreprenörer!
/ Kram Birgitta

Läs hela inlägget »
Coach är ett engelskt ord och betyder något så vackert som galavagn eller helt enkelt turistbuss. Ordet började anvädas någon gång på 1500-talet och beskrev något som "fraktade viktiga människor från den plats där de var till den plats som de ville komma till". Och är inte det en fantastiskt fin förklaring till vad coaching är. Jag är på den här platsen men jag vill ta mig härifrån till en annan plats som passar mig bättre.

Coacher har länge använts inom idrotten och där är det starkt förknippat med mål och prestation. Men coachingen är så mycket mer än så... allt arbete som ligger bakom en prestation inom idrottens värld handlar inte enbart om träning i den fysiska kroppen utan det som händer i hjärnan och personens egna tankar har en enormt stor betydelse för hur det går för personen i sin idrott. Nuförtiden använder chefer och andra personer på ledande roller coaching i stor utrsräckning eftersom det är ett framgångsrecept som ger effekter runt omkring i verksamheter och inte enbart på individnivå.
Vad är då Coaching? Coaching är en samtalsprocess där klienten har sina egna svar på vad som är bäst för den själv. Genom aktivt lyssnande och kraftfulla frågor hjälper coachen klienten framåt att hålla den röda tråden i samtalet så att det viktiga följs, vänds och vrids på för att klienten ska hitta det viktiga, kunna genomföra sin plan, lära om sig själv och sitt handlande samt få en ökad försåelse för sig själv. Och mycket mycket mer!

Forskning visar att coaching har en avgörande effekt inom bla dessa områden och som ni ser så sker det en positiv förändring.
 • Måluppfyllelse – 74% ökning
 • Prestanda – 60% ökning
 • Attityder och arbetssätt – 54% ökar
 • Trivsel – 46% ökning
 • Justering och spänningstolerans – 43% ökning
Några ytterligare resultat i coaching och coaching i ledarskap man kan se genom forskning är:
 • Ökning av självkänsla och känsla av personlig kontroll
 • Lägre stressnivåer
 • Förmåga att se vad som finns där, för att se på möjlig förbättring
 • Får lättare nya perspektiv
 • Ökning av innovativ och problemlösande kapacitet
 • Personlig prestationsökning
 • Intresset och färdigheterna för samarbete ökar
 • Ökad laganda
 • Coaching på beteendnivå och SMART-mål är inte lika effektiv på lång sikt som när de är kopplade till syfte, avsikter och värderinga
Läs sammanställningen av anaylysen på ICF
Coaching något som alla kan ta del av och inget som enbart företagare eller idrottare kan ha nytta av. Coaching är för alla!
När jag utbildade mig till coach insåg jag själv hur kraftfullt de verktygen är som vi lärde oss under utbildningen. Och jag kan erkänna att jag inte själv till fullo förstod hur kraftfullt coaching kan vara innan jag själv tog del av coaching. Min tanke när jag bestämde mig för att arbeta som coach var att jag ville hjälpa andra människor framåt och att ta sig dit de själva vill och att fokusera på det positiva som finns hos oss alla. Vi kan alla göra förändringar öven om det kräver hårt arbete, ingenting kommer av sig själv.
Eftersom vi som utbildar oss till coacher själva går igenom coaching så vet vi både vilka effekter det ger men också hur det känns att vara klient. Det har för mig själv varit en fantastisk resa framåt och gett mig många nya insikter om mig själv och vad som är viktigt på riktigt för mig. Min egen upplevelse och den forskning som finns har gjort mig övertygad om kraften i coaching för att hjälpa personer att känna glädje, utvecklas, ta sig i mål och uppfylla sina drömmar stora och små.  Coaching hjälper dig framåt på så många olika sätt och det är otroligt spännande och roligt att kunna arbeta med klienter som alla gör sina olika resor framåt. Om du är nyfiken på vad coaching kan ge dig är du välkommen att höra av dig!
/ Kram Birgitta
Läs hela inlägget »
Så hur kommer det sig att jag valde att bli livscoach och Feng Shui konsult? Jag har alltid varit intresserad av människor och att människor ska må bra. Det är en stor drivkraft hos mig. Dessutom har jag under många år sökt efter det som var viktigt på riktigt för just mig.

Vägen till Feng Shui konsult.
Under min utbildning till inredare kom  jag i kontakt med Feng Shui på allvar och mitt intresse tog fart och jag tog steget och pluggade vidare till certifierad Feng Shui konsult. Jag kände att just tankarna om hur vi påverkas av vår omgivning blev oerhört intressant, tänk att vi kan påverka hur vi mår genom att tänka på ett visst vis när vi inreder kontorsmiljöer och våra hem. En ny och spännande värld med ett nytt tankesätt kring välmående öppnade upp sig för mig.

Utmattningssyndrom.
Under denna tiden levde jag ett hektiskt minutiöst planerat liv för att hinna med allt i det berömda livspusslet. Träning, vänner, starta upp företag inom inredning och feng shui, bygga hemsida, plugga, trädgård, hem och hushåll, familj och alla måsten som fanns. Balans mellan yin / yang och att leva och njuta av nuet existerade inte. Jag kände mig otillräcklig och jag önskade att dygnet hade fler timmar. Sömnen blev sämre, minnet likaså. Min hjärna och kropp gick ständigt på högvarv med huvudvärk, migrän och en enorm orkeslöshet, eneriglöshet och sorg. Jag var lättirriterad, hade svårt att fatta beslut och tillslut blev jag tvungen att söka hjälp. Jag trodde att jag behövde lära mig att kontrollera min stress och det blev starten på två års heltidssjukskrivning i utmattningssyndrom. Under lång tid var jag helt slut både fysiskt och psykiskt.

Vägen tillbaks och framåt till livscoach.
Jag insåg att jag behövde förändra mitt sätt att leva och mitt sätt att tänka om mig själv. Att tänka mer positivt om mig själv och acceptera att saker och ting var som det var - att jag var sjuk och inte känna skuld i det. Träna mig i att känna tacksamhet för de små steg jag tog och inte bli rädd när jag fick bakslag. Det hjälpte mig enormt att jag hela tiden tänkte att jag kommer att bli frisk.. detta är endast en ny resa och jag behöver lära mig ett nytt förhållningssätt till mig själv, jag duger som jag är. Kasta prestationsprinessan och den inre kritikern långt bort.. hitta det som är viktigt på riktigt. Tankarna stärkte mig och med detta kom också förändringar i mitt sätt att se på mig själv och mitt liv.

Idag är balans mellan yin & yang viktigt och livet här och nu får ta plats och genom coaching och feng shui kan jag hjälpa andra människor att må bra på insidan.
Med hopp om ett härligt och hållbart 2020 önskar jag er alla en god fortsättning!
/ Kram Birgitta
Läs hela inlägget »
Nu är det årets sista självande dagar kvar av 2019 och planeringen inför 2020 är sedan ett tag tillbaks full gång. Jag kommer att berätta mer framöver när allt är klart, det finns så mycket roliga ideer som ska samlas ihop och sedan ska ju tiden finnas också såklart. Det gäller ju att arbeta utfirån en balans mellan vila och aktivitet.  Viktigt både i arbetslivet och privat om vi ska hålla i längden.

Med detta sagt tänker jag avsluta med några tips från coachen...

Börja det nya året med en funderare kring vad du vill ska hända 2020. Gör upp en plan med realistiska delmål som tar dig fram dit du vill. Rensa bort gammalt skräp både på insidan och på utsidan och släng tankar som "inte kan väl jag"  långt bort. Det är klart att du kan, säger coachen!
För att ge de nya energierna en knuff framåt och ytterligare hjälpa dig att nå ditt mål så rekomenderas en rensning även i hemmets alla vrår, det sätter verkligen igång nya möjligheter.
När rensningen är gjord och planen är satt är det dags för nästa steg. Skriv en lapp med din planering och ditt mål som du vill uppnå eller lägg en bild som symbolicerar samma tanke. Lägg den på en plats som du tycker om och passerar ofta. Du vet att din lapp finns där, kanske bakom tavlan eller framme, väl synligt, det spelar ingen roll, det är det undermedvetna som jobbar. Du vet att den finns där. De intentioner och positiva tankar som vi sänder ut hjälper oss att undermedvetet fatta de beslut som ligger i linje med vårt mål och slutligen tar oss fram dit vi vill. Men som alltid hänger förändringar även på det vi själva aktivt väljer att göra och ingen förändring sker utan aktiva steg framåt.  Tålamod och vänliga tankar till oss själva är viktiga verktyg under resans gång. Ibland tar en förändring tid och ibland går det fort. Beror ju på vilka mål vi satt upp och vart vi befinner oss idag. Men all förändring är möjlig!

Jag önskar er alla en riktigt härlig nyårsafton och en fantastisk start på 2020!
/ Birgitta
Läs hela inlägget »

En sak som är otroligt inspirerande för mig är alla möten med nyfikna och härliga människor och de samtal som uppstår. Häromdagen träffade jag en sådan person och frågan om hur just coaching och feng shui hör ihop dök upp.

Ja för mig har det alltid hängt ihop.. mitt mående och hur jag har det runt omkring mig. Jag har alltid kännt att jag påverkas på ett sätt om det är oordning, stökigt och ostädat och ett annat om jag har det städat och en ordning som passar mig.
När jag läste till feng shui konsult förstog jag varför det var så och det gjorde att jag stärktes i min övertygelse om att vi påverkas av vår miljö oavsett vi är medvetna om det eller inte.. det sker saker som vi inte direkt tänker på och det är ju oerhört intessant tycker jag.. dessutom har det på senare år kommit mer forskning inom området och flera böcker som tar upp ämnet. Och då kan jag ju nämna min favoritbok Neurodesign av Isabella Sjövall och Katarina Gospic. Läs den, om ni inte redan gjort det.

Att arbeta som coach och feng shui konsult ger mig en fantastisk möjlighet att hjälpa människor att nå sina mål. Samtidigt som det coachande samtalen pågår och dessutom arbeta med feng shui på hemmaplan eller på sitt kontor hjälper processen framåt på ett djupare plan. Genom att fokusera på ett mål under det coachande samtalet, tex karriären, ser vi också över den del av boendet som hör ihop med just den livsaspekten.
Vi arbetar med de förutsättningar som finns på plats och ser över inredningen för att frigöra energi och skapa balans. Det finns fantastiska möjligheter att kombinera det coachande samtalet och inredning på ett djupare plan så som jag ser det. Det är ett utmärkt sätt att hitta fram till det som skaver egentligen och oftast är det det som märks vid en feng shui konsultation. Det som egentligen behöver fokuseras på. För finns det inte frisk energi i bostaden så tenderar det att skapa stagnation även i livet och de mål vi vill uppnå blir svårare att nå. Så  detta är det förkortade svaret... men som alltid så är det bäst att uppleva istället för att enbart läsa om det.
Så ett litet tips från inredningscoachen... se över ert hem, ta ett rum i taget, plocka bort skräp och saker ni inte gillar, städa och vädra ur, fixa iordning och gör fint. Det är en fantastiskt bra början och ni kommer att märka att det blir en stor skillnad för er. Behöver du hjälp är det bara att höra av dig, så träffas vi. Ibland kan man behöva hjälp att ta första steget!
Önskar er en fin söndag!
/ Birgitta 

Läs hela inlägget »

Ikväll har jag varit på en föreläsning med Frida Ramstedt som Colorama i Varberg annordnat. Det var flera utställare med under kvällen men mitt fokus låg på föreläsningen med Frida från Trendenser.
För mig betydde den här kvällen så mycket... för många år sedan när jag drev webbhandel så följde jag Trendenser och jag har alltid varit imponerad av hennes drivkraft. Hon har haft sin egen väg bland inredningsbloggarna och för några år sedan tog hon ett nytt grepp på inredningen som intresserat mig länge. Hållbar inredning i ordets alla bemärkelser. Hon kritiserar inredningsbranchen en smula och menar att vi bla matas av inredningsbilder som inte fungerar i verkligheten.
Ikväll pratade hon om antropometri och rörelsemönster, känslor och hur vi upplever vår inredning och att vi ska inreda så att det blir bekvämt hemma. Vi ska känna efter vad vi vill ha i vår miljö, vad som passar oss som ska bo där och inte enbart gå på det senaste i inredningsväg. Om vi har möbler som känns bekväma och som vi tycker om blir det njutbart och vi tenderar att behålla dem längre, vi behöver komma ifrån slit och slängmentaliteten. Får en känsla av Feng Shui och jag inser att det mer och mer smyger in tankar om hur vi uppfattar vår miljö runt oss och att vi påverkas av hur saker och ting ser ut.. inredning och psykologi blir neurodesign som är ett begrepp idag. Feng Shui har funnits sedan långt tillbaks i tiden och är högst intressant i dag. Vi pratar om samma saker, inredare och Feng Shui konsulter men på lite olika sätt och vi närmar oss varann.
Ja en timme flyter på fort och kvällens föreläsning som innehöll så mycket mer och dessutom många bra reminders för mig och många nya tips att lära mig mer om, tog slut. Och jag som ofta är något sen på bollen köpte hennes bok ikväll. Det är den sjätte upplagan av första utgåvan ser jag, tror att hon tryckt upp ett par omgångar till. Det talar sitt tydliga språk, hennes bok fyller ett stort hål för oss alla som är inredningsintresserade. Nu väntar många timmars intressant läsning framöver och många tips och trix att ta till mig. Kram Birgitta

Läs hela inlägget »

Så hur blev det Vida? och vad betyder det egentligen? Varför en fjäril? Det har varit en del som undrat och det är ju roligt att berätta om vägen fram. För vem älskar inte att berätta om det som känns extra nära hjärtat?
Redan innan namnet var spikat visste jag att jag ville använda fjärilen som en del av min logo. Fjärilar används ofta som symboler för nystart, utveckling, förändring lycka och frihet. Vilket  känns helt i linje med det som jag vill åstadkomma och beskriver också min egen resa och vart jag befinner mig.

Själva ordet Vida kom till efter många härliga diskussioner med främst mina kära systrar. Genom åtskilliga mobilsamtal och sms, gick vi igenom flera förslag, högt och lågt, fram och tillbaks, den ena sämre än den andra, krångliga och invecklade namn som vi ratade längst med vägen. Så en dag sa min ena syster "Men du, vad säger du om att helt enkelt göra det enkelt och ta pojkarnas bokstäver i den här ordningen VIDA"  (med pojkarna menas mina två härliga, goa gossar) Då ramlade det på plats... vi gör det enkelt och det blev Vida Coach & Konsult AB.
Jag ville knyta ihop företagsnamnet med mig själv och min familj, min egen vision om ett liv utan så många måsten och med Vida kändes det rätt och jag var nöjd. Jag berättade det för en god vän och hennes spontana reaktion var "Men vad bra! Det betyder ju Liv på spanska"  och det är ju verkligen det jag vill med mitt företag, skapa förutsättningar för förändring, ett gott liv och att människor ska må bra. Kram/ Birgitta

Vida coach & konsult AB i Varberg
Läs hela inlägget »