Det här är ditt nya blogginlägg. Vi har lagt till denna text och bild som exempel på vad du kan göra. Nu är det bara för dig att skriva din egna text, lägga in bilder, video… ja, vad som helst. Du kan ändra allt och även ta bort det du inte vill ha.

 

För att redigera denna text, peka här och klicka på knappen ”Redigera text”. Bilden kan du ändra eller ta bort i ”Ändra bild”. För att dra in nya block klickar du först på knappen ”Skapa innehåll” och väljer sedan vad du vill ha.

Att våga lyfta blicken och våga möta förändringar och nya sätt att se på livet, min väg fram eller bara våga ta steget mot sin dröm. Allt detta kräver mod och att vi lyfter blicken. Ibland saknar vi modet att göra det som är rätt och riktigt för oss.
För några veckor sedan hamnade jag i dessa funderingar och jag har behövt tid att landa i detta... att vara modig och våga lita på mitt innersta, lyfta blicken och se framåt.
Låt mig förklara lite grann. Jag kan dela in mitt liv i två delar, innan och efter utmattningssyndrom. Innan var jag en person som körde på oavsett vad och jag hade en vilja av stål. Men efter att min hjärna och min kropp sa stopp hö-16 så krävdes det tid för läkning. Det påverkar så klart mitt liv än idag men jag skapar mig de förutsättningar som krävs för att jag ska kunna leva mitt liv utan att hamna i detta igen. För detta krävs det mod att utmana mig. Det finns så klart en rädsla inom mig som gör att jag är vaksam och kanske är jag snabbare än vad jag hade behövt med att dra i handbromsen emellanåt men jag tar det säkra före det osäkra. Men nu är det dags för nästa steg kände jag... och jag plockade fram mitt mod.

Det här med att lyfta blicken och vara modig är någonting som jag alltid har haft med mig genom livet och kanske har jag efter att jag blev sjuk behövt luta mig mot dessa egenskaper extra mycket. Att jag ville driva eget och arbete med människor har jag drömt om länge, redan innan jag blev sjuk den hösten och nu sedan lite mer än ett år tillbaks är detta verklighet. Jag har utmanat mig själv och varit modig och fortfarande känner jag att jag är på rätt väg i livet även om jag tappar fotfästet emmellanåt och kommer in på sidospår med tankar som inte kan väl jag osv...

Men dessa senaste vekorna har jag haft tid för reflektion och hittat tillbaks till mitt eget spår och jag känner att jag valt rätt. Jag tog beslut om att komplettera mitt arbete som livscoach och jag pluggar nu till stressterapeut. Det är en ettårig utbildning och jag blir klar till våren. Dessa två delar kommer komplettera varandra otroligt bra och jag inser att jag kan göra stor skillnad i min hjälp till andra.
Jag känner mig otroligt nyfiken och inspirerad att ta del av det teoretiska kring stress och de metoder som jag kommer lära mig under detta året. Modet att våga kommer igen eftersom det är smärtsamt för mig att läsa om effekter och skador som utmattning kan ge hjärnan men att jag också känner tacksamhet att min hjärna kan återhämta sig så pass bra och jag får en större förståelse för de problem som jag haft och som jag har upplevt. Att genomgå den tiden i mitt liv är inget jag önskar någon och om jag kan hjälpa andra att inte hamna i utmattningssyndrom så är det värt allt för mig.

Så nu tar jag modiga steg framåt och lyfter blicken högt upp i skyn och jag hittar rätt väg igen. Vilken resa det kommer att bli!
Vad har du för drömmar du vill förverkliga? Vilken väg tar du för att komma dit?
/Birgitta
Att ingå i ett sammanhang och att skaffa sig kollegor i samma bransch är otroligt inspirerande.  I dagarna som varit har jag fått kontakt med Halmsstads coachcenter, Lotta Uvenkrans, och tillsammans har vi, flera olika coacher och terapeuter, gått ihop och marknadsfört oss tillsammans. Vi har olika kompetens och erfarenheter och vi hoppas att vi kan ha något som passar just dig som behöver en coach eller en terapeut i sommar. Vi lever just nu i speciella tider och kanske är vi lite extra i behov av att reda ut våra tankar.
Följ länken för att läsa om oss och ta del av erbjudandet som vi har just nu fram till den 1 juli. Välkommen du som vill göra en förändring!
Hallands coacher & terapeuter erbjudande>
Önskar dig en härlig vecka och jag hoppas  att vi ses för en walk & talk eller ett samtal över telefon.
/ Birgitta
Det är nu två år sedan jag flyttade till mitt boende som jag har idag. Till 88 kwm som ligger centralt från att ha bott i 160 kwm i en mer lantlig idyll och med öppen planlösning. Omställningen var stor kan jag säga. Ljuden som kom in från gatan och grannarna så nära inpå. Hela hemmet hade liksom krympt ihop. Men allt är en vana. Idag hör jag knappt ljudet från bilarna som kör förbi på framsidan och jag njuter av lugnet som finns på baksidan i den lilla trädgården. 

När det gäller möbleringen i hemmet så har det tagit tid och jag som feng shui konsult och känslig för de energierna som finns i hemmet har stundtals haft svårt att bestämma mig för hur jag vill ha det. Men en del saker har jag medvetet väntat med eftersom det tar ett tag att känna in ett nytt hem.

När jag flyttade in hade jag väldigt lite möbler med mig och jag har kompletterat en del sedan inflyttningen men trots det har jag under våren som varit gjort den STORA utrensningen som så många av er också säkert gjort nu under covid -19 den här våren. Både möbler och inredningsdetaljer som jag tidigare verkligen tyckt om passade liksom inte in här och det har skavt sedan jag flyttat in. Jag behövde också göra ett känslomässigt avslut kring mina saker som jag gjorde mig av med.

Det kan tyckas lite udda men vi har en tendens att känna inför saker som vi en gång köpt eller fått av någon och för mig krävs det ett avslut och det är en process som tar lite tid.  Jag köper dessutom saker till en specifik plats redan när jag gör mitt inköp så det har funnits en plan för just den saken eller den möbeln i mitt tidigare hem redan när jag bär hem den.
Så denna våren har jag ändrat om och flyttat runt och känt in för att sedan lämna bort saker som jag inte längre känner för på samma sätt. Som tur är så har jag systrar som jag kan lämna över till i första hand så en del saker finns kvar i familjen och resten har jag skänkt till second hand.
Nu har det vuxit fram en ny plan för mitt hem och det känns rätt. Vissa saker får ta lite tid helt enkelt. Det där som att renovera köket, badrummet och tapetsera vardagsrummet... ni ser den trista strukturtapeten på bilderna nedan (den är dessutom lite snett upphängd också ). Stora renoveringar som behöver en extra funderare innan tanken sätter sig och jag kan börja på kräver sitt tålamod.

Nedan ser ni bilder på min skänk och hylla som jag äntligen hittat rätt plats till, de köptes in till mitt tidigare hus men har nu hittat rätt plats i mitt nya. De sakerna som finns på bilden är loppisfynd, lite nyinköpt, lite gammalt men viktigast är att de har både nya och fina gamla minnen som jag vill behålla.

Dessa bilder är exempel på hur en liten justering, en liten förändring och förflyttning av saker kan ändra hela känslan. Så kompositionen av saker är viktig helt enkelt. Dessutom behövs det olika former, material och färger, olika element och dessutom en balans mellan yin & yang. Vikten av väderstreck och symbolisk betydelse spelar också en stor roll. Så den som säger att inredning och feng shui-the art of placement, inte har betydelse har inte träffat mig. Jag skulle vilja säga att den betyder allt för ditt hem, dig själv, din familj, din karriär, din hälsa och dina drömmar. Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig!
/Birgitta
Att utbilda mig till coach och att starta företag med min bakgrund som utmattad kändes helt rätt trots de hinder som fanns då. Men stundtals har även jag haft mina tvivel, mina rädslor och sett hinder istället för möjligheter och det har inte varit helt enkelt.
Och nu i dessa dagar då föreläsningar och kurser skjutits fram på obestämd tid och klienter som vill coachas har blivit något färre har jag funderat en del på mitt varför.
Och jag inser att eftersom beslutet att plugga och starta företag fattades i mitt hjärta är det min stora fördel i mitt beslut. Det är fattat med ett genuint avstamp i mitt innersta. Jag vill verkligen det här.

För att arbeta med människor som likt mig själv, vill göra en förändring i sitt liv och samtidigt växa på insidan kände jag att coaching var den vägen jag ville gå. Och då innebar det att jag valde att utbilda mig och prova någonting nytt. Jag ville fokusera på det friska hos varje individ och de möjligheter som öppnas upp eftersom det var det förhållningssättet som jag själv använt mig av för att bli frisk. Jag såg min tid som utmattad som en resa och en tid där jag fick lära om mig själv.
När jag nu funderat på mitt varför under en tid kommer jag ofta tillbaks till mina första dagar på min coachutbildning, så jag vill berätta litegrann om dessa dagar...  känslan jag hade  "mot alla odds" de där första dagarna var omtumlande.
Min första dag på utbildningen var också min första dag som "frisk" och friskskriven från en lång tid som sjuk i utmattningssyndrom. Jag ska villigt erkänna att det var en otroligt skrämmande tid just den första tiden i utbildningen. Jag hade inte träffat så många personer samtidigt under flera år och det var ett stort steg att se alla och prata med okända.

Rädslor och tankar som... kommer jag att klara detta? Är jag tillräckligt frisk? Kommer jag att få bakslag? Kommer jag att komma ihåg något men framförallt, det viktigaste för mig var... kommer jag att tro på mig själv och min egen förmåga igen?
Jag minns att jag andra dagen tänkte  "Herreguud vad har jag gett mig in på? Hur tänkte jag?" Jag var otroligt trött. Det kändes som att jag hoppat rakt ut från en klippavsats ner i en avgrund. Det tog all energi jag hade och det var bland det modigaste jag gjort i mitt liv! Men det kändes inte så just då kan jag tillägga. Jag tvivlade stort på mitt beslut...
Men med tiden släppte den här känslan, tack och lov, och jag växte och tron på min egen kapacitet ökade dag för dag och jag gav inte upp. Jag blev diplomerad professionell coach ACC med möjlighet att söka certifiering på PCC nivå när jag samlat ihop mina coachingtimmar. Hurra för mig! Vilken glädje! Det året gav mig flera verktyg som har varit avgörande för min egen fortsatta resa och för att hjälpa mig att forma det liv som jag ville leva.

Eftersom jag fattade mitt belsut att utbilda mig till coach från mitt hjärta, mitt innersta, så är det ett beslut som är välgrundat inom mig själv. Det är otroligt viktigt att inte fasta i huvudet när vi vill göra en förändring. De hinder som finns är naturligtvis också viktiga att ta hänsyn till men ibland sätter vi upp hinder för oss själva som vi har svårt att ta oss över och som kanske inte ens är sanna. Det är viktigt att inte fastna i dem och viktigt att fokus ligger på möjligheter, målet och de delmål längst med vägen som vi har.  Och att vi dessutom fattar beslut från vårt innersta när vi vill göra en stor förändring i livet.

Jag är en person som har lätt för att vara uppe i mitt huvud och i mina tankar och jag får arbeta med att vara mer i mitt hjärta och i magen. Och nu i dessa tider av Covid -19 har även jag haft alldeles för många timmar uppe i huvudet och liksom tappat fotfästet om vad som är viktigast i mitt arbete, i mitt liv och också vad jag behöver fokusera på just nu. Därför har jag funderat en hel del på vad det var som gjorde att jag tog steget att dels utbilda mig till coach och att också starta företag. Liksom för att knyta ihop, grunda mig, påminna mig och hitta tillbaks till mitt målfokus, mitt varför och samtidigt hitta besluten i mitt hjärta och inte i mitt huvud.
Det är ju så lätt att glömma vägen till sitt varför och vägen till sitt mål när man lyssnar för mycket på huvudet och dess tankar. Det här med att också vara i sitt hjärta och ha kontakt med magens känsla - intuition, glöms lätt bort.
Jag vill ju hjälpa andra att se möjligheter i livet. Den härliga energin som skapas när vi ser våra möjligheter och kommer över hinder, den energin är fantastisk.

Vi fattar beslut med vägledning från tre olika delar av vår kropp. Huvudet, hjärtat och magen. En del säger att vi har tre hjärnor. Vi kan aktivt välja vilken del vi vill lyssna på och beroende på vilken del så får vi också olika resultat. Ibland är det svårt att höra det som kommer från hjärtat och magen eftersom bruset från tankarna är så högt och oftast är det där jag själv fattar beslut. Och det är inte alltid det bästa stället eftersom det vi tänker om oss själva oftast inte är sant! 

Som allting i livet, blir det som vi gör ofta också automatiserat, den delen i huvudet blir som en motorväg. Så det tar tid att lära om och vi börjar på små grusvägar som sakta breddas...
När jag valde att studera till coach så fattade jag tack och lov ett beslut som kändes helt rätt i mitt hjärta och var just den vägen jag ville gå... jag ville ju hjälpa andra att växa på insidan, fokusera på glädje och möjligheter samtidigt ville jag leva ett enklare liv och i sanning med mitt innersta. Jag ville att andra ska få uppleva det också.  När jag lyssnar och känner vad min magkänsla och vad mitt hjärta säger så är det helt klart rätt väg jag valt.

Så jag behöver fokusera och hålla målet aktivt, påminna om mitt varför och min önskan om att göra skillnad på riktigt nu när världen och vår vardag inte ser ut som vi är vana vid. Det blir extra viktigt för mig. Dessutom behöver jag vara mindre i mitt huvud och lyssna på dess tankar och istället vara mer i hjärta och mage för att följa den vägen som jag vill ta i mitt liv. Jag behöver också vara modig. Det är inte alltid så lätt men jag tränar mig genom att utmana mig själv. 

Känner du att du behöver hjälp att lyssna loss dina tankar om hinder och möjligheter, har du haft en utmattning eller är på väg in i en så är du välkommen att höra av dig. Eller så behöver du kanske hjälp med trasslet som finns och hitta tråden som tar dig vidare. Oavsett vad så kan en coach vara till hjälp!
Vi ses!
/ Birgitta
 
Vida coach & konsult vägen fram
På Kungsgatan 8b ryms idag två företagande kvinnor. Jag, Birgitta, är den ena och den andra är Ann Häggebrant. Vi delar på lokalen och för att den ska passa oss båda behövde jag ändra om litegrann. Hon, precis som jag, har flera ben att stå på i företaget och vi behövde en lokal som var flexibel och som kunde rymma många olika aktiviteter.

För att göra det möjligt fick väntrummet flytta till en annan del av lokalen. Men till en början var jag tveksam, måste jag säga, den här lilla hallen var inte vad jag tänkt mig från början. Jag tyckte den var liten och trång men oj vad bra det blev när jag tänkt till några extra vändor. Det började med dessa fina stolar som jag köpte från Designlyftet i Varberg. De satte tonen och formen direkt. Resten föll på plats av sig själv kan man säga. Oftast är det precis så när jag inreder... jag hittar någonting som direkt löser upp och känslan blir så där spot on. Rakt och kantigt mot kurvigt och runt. Mjukt mot hårt. Yin och Yang... 

Här kommer bilder på hur väntrummet ser ut nu efter att allt kommit på plats. Jag känner mig helnöjd och jag hoppas att du som klient och besökare hos oss kommer trivas den stunden du väntar.
Välkommen till Kungsgatan 8B i Varberg!
/ Birgitta
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult Kungsgatan 8B Varberg
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult Kungsgatan 8B Varberg
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult  Kungsgatan 8b Varberg
Häromdagen fick jag möjlighet att komma tillbaks till min tidigare arbetsplats Västanvindens förskola i Träslövsläge där jag arbetade som förskollärare under några år. Den här gången i egenskap av Feng Shui konsult och föreläsare.

Föreläsningen handlade om hur förskolans innermiljö kan utformas enligt läran om Feng Shui. Jag arbetade här under tiden som jag studerade till Feng Shui konsult och det var otroligt intressant att under min utbildningstid samtidigt också få praktisera läran om Feng Shui ihop med mina kollegor på förskolan. 

Jag höll en föreläsning den våren 2016 som på ett övergripande sätt förklarade vad Feng Shui innebär samtidigt kunde jag vara på plats och hjälpa om det behövdes på hemvisterna. Det var en otroligt inspirerande tid! Och att också kunna se vilken effekt en del förändringar gjorde på kort tid.
Men nu blev jag inbjuden och fick möjligheten att hälsa på igen samtidigt som jag fick föreläsa om ett ämne som jag verkligen brinner för, läran om Feng Shui. Denna gången ville de ha en föreläsning på ett lite djupare plan än förra gången.

Jag fick också ta del av deras tankar kring lärmiljön och blev otroligt glad över att de skrivit in att "Vi inspireras av Feng Shuins tankesätt om hur ljus, ljud, möblering, materialval, färg och form påverkar oss".  De har upplevt de positiva effekter Feng Shui kan ge för både  barngrupper och pedagoger under den tiden som jag arbetade där och dessa år som gått sedan dess och nu ville de ta ett nytt tag om sin innermiljö. Otroligt roligt för mig att höra ch få vara med på ett hörn igen.

Fler förskolor och skolor kan verkligen ha nytta av att ta del av läran om Feng Shui. Man har mycket att vinna på att se vad en miljö planerad utifrån feng shui kan göra för verksamheten, barnen och pedagogerna som arbetar där.

Önskar er en fin vecka!
/Birgitta
Föreläsning feng shui och förskolans lärmiljö

Jag sitter idag och gör kontorsarbete hos min vän Lena Wide som är kontorschef för Varbergskontoret Skandiamäklarna. Jag har förmånen att kunna ta med mig en del av mitt arbete vart jag än går. Fakturor som ska skrivas, planering inför kommande kurser och föreläsningar som ligger i höst är sådana saker som jag arbetar med när jag byter kontor. När man arbetar som enmansföretagare så är det toppen att kunna "dela" arbetsplats emellanåt med någon mer än sig själv.

Det finns flera fördelar med att dela arbetsplats som jag ser det. Dels att det finns en person till att ta en kaffe ihop med och lyfta idèer som man har samt att puscha varann i arbetet. Dessutom är det skönt att se andra kontor än sitt eget emellanåt.

Sedan anser jag att det finns ett stort värde i att lyfta företagande kvinnor och framförallt är det roligt att lyfta mina egna vänner i den kategorin, jag har ett par stycken.  Lena är en vän som ställt upp när jag behövde henne som bäst. En fantastiskt stark, driftig och modig kvinna. Det är så roligt att följa henne i hennes arbete och att få vara en av hennes vänner. Hon är en person som vänligt och med van hand lotsar både säljare och köpare igenom sina bostadsaffärer på ett professionellt sätt. Idag är det kundmöten inbokade på Varbergskontoret och jag får se människor på väg mot nya husdrömmar.

Önskar er alla en fin Valborg!
/Birgitta

För en tid sedan kontaktade en journalist från Hallands Nyheter mig och frågade om jag ville delta i en artikel som handlade om utmattning. Det var inte någon självklarhet att jag valde att säga ja till att delta och jag funderade hit och dit på om jag skulle vara med eller inte. Tankar som hur ska andra se på mig, känslor av skam och skuld kom upp men jag tänkte bort dem lika snabbt. Jag har inte känt skam eller skuld för att jag blev sjuk. Jag kunde inte ens tänka i de termerna under tiden jag var som sämst. Jag känner mig själv och vet att det inte handlade om vare sig lathet, bekvämlighet eller att jag skulle vara svagare än andra eller att jag ville "ligga i soffan". Att inte orka och att uppleva den här totala energilösheten och maktlösheten i att vilja men inte klara av de enklaste sakerna i vardagen är inget jag önskar någon. Jag är dessutom en driven person som ställer höga krav på mig själv och prestationsprinsessan dansade hej vilt på min ena axel.
Nu när jag tänker på henne så är det trots allt med kärlek eftersom hon också hjälpt mig fram och ut ur den här tiden som var då. Jag är också en person som satte andras bästa framför mitt eget och lätt glömde av att se till mig själv, det i kombination med en hel del andra saker i livet som rör relationer, känslor, jobb och annat så var det ett koncept för raka vägen in i utmattning.

Under tiden som jag själv var sjukskriven var det otroligt viktigt för mig att se att det fanns andra som var sjuka men som kommit längre fram i sitt tillfrisknande än vad jag själv hade gjort eller som till och med hade några år ute i livet igen efter utmattning. Jag behövde se att det fanns hopp om livet helt enkelt.
Människor som kommit ur utmattning och som till och med utbildat sig inom nytt yrke, bytt väg mitt i livet, eller som tagit upp sitt liv men med andra verktyg än tidigare, deras resa blev på något sätt ett ljus för mig.
 
Efter en del övervägande så tackade jag slutligen ja till att våga dela med mig och berätta om min upplevelse  och delta i artikeln. Journalisten hade dessutom ett genuint intresse för ämnet så det kändes bra. Jag kände också att om jag deltar kan det kanske vara till hjälp för någon annan som precis som jag behövde se någon som tagit sig ut på andra sidan. Detta gjorde att jag tyckte det var viktigt att dela med mig av den absolut svåraste tiden i mitt liv. Det har varit en otroligt lång men lärorik resa för mig och resan fortsätter precis som livet.

Som ett led i mitt tillfrisknande då valde jag att byta yrke helt och följa min dröm som jag hade innan jag blev sjuk, att arbeta med inredning och Feng Shui men att också utbilda mig till någonting annat som kunde ge mig verktyg att hjälpa andra i samma situation som jag själv hade varit i och valet föll på coach och NLP.
Det finns inte någon universalmetod i att återhämta sig från utmattningssyndrom men tid, kunskap och acceptans är några ledande faktorer som gäller för oss som fått den här diagnosen och för våra nära och kära.
Det finns ett liv efter och det gäller att inte ge upp även om det är svårt. För min egen del så tänker jag att det som hände då skakade om mig från grunden och hjälpte mig inte enbart att hitta ett nytt och mer kärleksfullt förhållningssätt till mig själv och livet utan gav mig också erfarenheter som jag kan dela med mig av till andra.
/Birgitta
För mig är det viktigt att kunna bidra till att andra kan växa och utvecklas både i sitt personliga och yrkesverksamma liv. Just nu är trycket på alla företagare och entreprenörer stort.  Jag som coach och ansluten till ICF,  International coach federation, vill göra det jag kan och erbjuder 3 stycken pro bono, avgiftsfria timmar, till företagare som är anslutna till medlemsorganisationen Företagarna.

Nu hittar vi nya lösningar och ser nya möjligheter! Tillsammans är vi starka!
Vi ses!
/Birgitta
 
Följ länken eller klicka på bilden nedan. Följ instruktionerna!
(Bild lånad från Företagarnas sida)
Kostnadsfri coaching>