Svaret på den frågan är Nej det kan vi inte! Det är inte lätt att få kontakt med någon del av hjärnan när vi är inställda på fight, flight and freeze. Orden säger ju en hel del.
För att kunna tänka kreativt och skapa nya tankar kring problem som vi har behöver vi komma åt de tankar och känslor som lugnar ner vårt system och minskar stress och rädsla som aktiverar hotsystemet. I dagsläget nu med COVID- 19 i vårt liv krävs det att vi har tillgång till hela vår hjärnas fulla kapacitet och det är inte det lättaste. Men det går, vill jag tillägga!

Kan vi lägga undan de känslor av rädsla och oro som kidnappar vår amygdala kan vi komma åt vår konstruktiva hjärna som är van att hantera en hel del problem åt oss i vardagen utan att vi ens tänker på det. Det mesta sker ju per automatik. Vi behöver bara hitta dess fantastiska förmåga att hantera motgångar, problemlösning och svårigheter. När vi kan lugna vårt system får vi tillgång till allt detta. Vår hjärna är fantastiskt på det viset.

Att som coach ta del av företagares och privatpersoners tankar i dessa tider är ett privilegie och genom coaching kan vi vända det negativa, öppna upp för det kreativa och se nya ideér och tankar födas. Även om vår situation är svår främst för alla företagare, entreprenörer och för alla som just nu går in i en arbetslöshet och den ekonomiska biten är oviss, så finns det ett slut även på detta. Vi ser just nu en enorm kapacitet av hjälpsamma grannar, vänner, företag, hyresvärdar, resturanger osv som ställer upp och nya digitala tjänster, nya produkter, nya typer av erbjudanden, nya tankar kring företagandet och nya möterplatser skapas. Det finns hopp om vår mänsklighet och i kaos går vi samman och det som föds är fint!
 
Slutligen avlutar jag med ett citat från Henry Brooks Adams...
"Kaos föder ofta liv medan ordning föder vanor"
 
Tänk en stund på detta och koppla det till dagens kaos och var så säker att även ur detta ska det komma någonting gott, tänker jag!
Vi behöver bara tänka annorlunda mot vad vi gjort tidigare.

Använd din coach som är tränad på att ta dig från kaos till klarhet!
Och som en klient sa "när jag kommer till dig har jag en låda full av frågetecken, när vi är klara går jag härifrån med en låda full av utropstecken"

/ Birgitta
Vad innebär det för mig? Under en tid nu har jag funderat på det här med hållbart företagande. Att arbeta energismart och utvecklas samtidigt. Är det något som du funderat på också kanske?
Jag har för några år sedan bestämt mig för att arbeta lagom mycket och inte enbart rusa på. Jag vill att det ska finnas utrymme för livet också.  Som en del i detta tänket går jag nu en 8-veckors kurs i MindfulSelf-compassion i Lund. Eftersom jag är en person som drivits av perfektion och prestation i stor utsträckning och lärt mig den hårda vägen att det inte var hjälpsamt alls är den här kursen ytterligare en del att processa och lära  mig av. Verkligen en intressant och spännande resa kan jag säga. Många tankar sätts igång och jag inser att jag själv går igenom en läkande process i och med den här utbildningen och pga detta har tankarna återigen dykt upp om hållbart företagande.

Så i denna månaden kommer jag att minska mina konton på sociala medier från det dubbla till hälften. Jag startade upp ett specifikt inredningskonto @vidainredningscoach eftersom jag kände att jag ville se hur det fungerade att separera de två ben som mitt företag vilar på. Ett för inredning och Feng Shui och ett för själva coachingdelen. Men nu inser jag att det tar mer tid och energi och att jag inte arbetar enerigsmart. Så nu blir de två kontona ett och sambos på @vidacoachkonsult istället. Känner att det kommer hjälpa mig att bli mer tydlig och hjälpa mig att arbeta energismart och hållbart ihop med andra åtgärder som jag håller på att se över just nu. Framtiden känns spännande och det väntar otroligt många roliga saker framöver den här våren. Föreläsningar, kurser och annat kul. Så håll utkik! 
Kram Birgitta
Arkitektur är ett spännande område tycker jag. Inte för att jag är utbildad eller arbetar med just arkitektur utan för att det finns så många fina byggnader och hus att se på. Dessutom har arkitektur en otroligt stor betydelse för hur vi trivs i bostadsområden och inne i städer.
Många av dagens nya byggnader är raka, stela och vassa. Det får betydelse för oss som bor i dessa stadsmiljöer och bostadsområden. De bjuder helt enkelt inte inte in till trivsel.

För många år sedan var jag i Barcelona och tittade på  vackra byggnader bla den här skapelsen La Sagrada Familia. Antoni Gaudi var den ursprungliga arkitekten. Vilka vackra detaljer och vilken känsla det här enorma bygger inger. Kanske inte det huset som jag hade velat ha som granne precis men oerhört vacker med sin detaljrikedom och många symboler.

Under flera dagar fick jag se flera av de vackra byggnader som finns i Barcelona och av alla de berömda byggnaderna, var den här min favorit, Casa Batllo.  Arkitekten är densamma som ovan, Antoni Gaudi. Här hämtade han sin inspiration från naturens böljande former. Den här byggnaden ger en helt annan känsla. Och även om jag inte har någon bucketlist så lovade jag mig själv att nästa gång jag ska till Barcelona vill jag försöka få till en guidad tur inomhus.

För några år sedan gjordes det en test för att se hur vi människor upplever just arkitektur och det var spännande att se resutlatet. Det vi som arbetar med Feng Shui redan vet... att vi påverkas av allt runt omkring oss, blev tydligt i och med det resultatet som de fick fram. Gå in via länken nedan och se hur du själv upplever de olika bilderna och läs vidare. Arkitektur har betydelse!
Att bygga platser där ingen vill vara>
Hur tänker du om det här med arkitektur?
Kram Birgitta

Det här med elevcoaching är oerhört intressant och här framgår tydligt vikten av just coacher i skolans miljö. Coachen har en viktig plats att fylla tillsammans med övrig personal inom skolan. Jag hade hoppats på att alla skolor med behov hade hoppat på tåget att använda sig av coacher. Genom elevcoaching fångades de elever upp som hade behörighet men som var på väg att kanske inte söka till gymnasiet eller helt enkelt funderade på att hoppa av en redan pågående gymnasieutbildning...vinsterna av att använda sig av coaching är stora och långsiktiga och inte enbart som ett sätt att stödja elever till att slutföra sin gymnasieutbildning. Effekterna sträckte sig längre än så. Min tanke är att har vi råd att inte använda oss av elevcoaching?
Läs hela artikeln här>
Önskar er en intressant läsning och en fortsatt härlig söndag!
/ Birgitta

Etiketter: elevcoach coaching
Är du intresserad av inredning? Vi vill dela med oss av vårt tänk kring inredning. Ett samarbete mellan Mirella på Homestyleväst och Birgitta på Vida inredningscoach. Du är så välkommen till oss på Kungsgatan 8B i Varberg den 1/2 kl 14-16.30 för en härlig temaeftermiddag med mingel och prat om inredning. Vi bjuder på något gott att dricka och smaka på när ni kommer. Vi lyfter våra tankar om hållbar inredning, trender och Feng Shui. Tillsammans kikar vi på och ger dig feedback på din specifika inredningsutmaning som du har med dig. Vi vill dela med oss svår resa, vårt tänk men framför allt vill vi träffa dig som precis som vi brinner för inredning. Ta tillfället i akt att ta del av en kostnadsfri temaeftermiddag med likasinnade. Du kan anmäla dig via mail info@vidacoach-konsult.se Välkommen med din anmälan!
Det här året händer det mycket roligt hos Vida Coach & Konsult. Idag stog det planeringsdag och möte i kalendern. Planering krävs för att få det att gå i lås med aktiviteter och inplanerad återhämtning. Jag vill ju leva som jag lär, tänker jag. Och för att skapa en balans mellan vila och aktivitet har jag förstått att för min egen del får jag skriva in det i min almenacka. De dagarna är bokade för reflektion och återhämtning och ingenting annat.
Inplanerat i kalendern finns det föreläsningar och kurser där jag får berätta om mina favoritämne som intresserar mig stor... coaching, inredning och Feng Shui. Dessutom är en utbildning inom mindful-selfcompassion inplanerad.
Så det är med både spänning och stor glädje som jag ser på det som finns framför mig den här våren. Håll utkik här på bloggen för mer information framöver.
/ Kram Birgitta

Att uppmuntra kvinnor att ta plats är något jag verkligen brinner för. Trots att människor i ens närhet trycker ner och hånar så ska vi följa våra drömmar och göra det vi vill och tror på. När vi tar stegen fram för att äntligen våga göra det vi vill ska vi inte låta någon stoppa oss genom trista kommentarer som att vi inte klarar av att driva företag, att vi är lata och inte vill jobba och all annan skit som personer kan med att häva ur sig. Vi har nog med historia bakom oss som säger att vi ska vara och göra si eller så.
Jag coachar många kvinnor som kämpar med tankar som att inte kan väl jag... och jag tänker också i de banorna emellanåt, tvivlar och tänker negativt.
Vi behöver alla stötta varann, både män och kvinnor och inte säga saker som trycker ner utan saker som lyfter. Så ställ dig frågan... kan jag hjälpa någon i min närhet att ta stegen att förverkliga sin dröm som entreprenör eller vad som.. gör det du kan för att hjälpa, sprid och dela, ta en kaffe ihop och visa intresse för vad personen vill åstadkomma. Uppmuntra! Säg att personen är grym som tagit steget. Vi behöver alla uppmuntran och pepp någon gång oavsett vad. Kanske kan du rekommendera andra att anlita om du själv inte är intresserad. Vi hjälper varann framåt! Och förhoppningsvis kan vi vända trenden som hon pratar om och faktiskt se att den kvinnliga delen av entreprenörer ökar. Inspirerande TED talk med Camilla Lundin, följ länken nedan.
Why you shuldnt be a "good girl"
Nu hjälps vi åt att öka antalet kvinnliga entreprenörer!
/ Kram Birgitta

Coach är ett engelskt ord och betyder något så vackert som galavagn eller helt enkelt turistbuss. Ordet började anvädas någon gång på 1500-talet och beskrev något som "fraktade viktiga människor från den plats där de var till den plats som de ville komma till". Och är inte det en fantastiskt fin förklaring till vad coaching är. Jag är på den här platsen men jag vill ta mig härifrån till en annan plats som passar mig bättre.

Coacher har länge använts inom idrotten och där är det starkt förknippat med mål och prestation. Men coachingen är så mycket mer än så... allt arbete som ligger bakom en prestation inom idrottens värld handlar inte enbart om träning i den fysiska kroppen utan det som händer i hjärnan och personens egna tankar har en enormt stor betydelse för hur det går för personen i sin idrott. Nuförtiden använder chefer och andra personer på ledande roller coaching i stor utrsräckning eftersom det är ett framgångsrecept som ger effekter runt omkring i verksamheter och inte enbart på individnivå.
Vad är då Coaching? Coaching är en samtalsprocess där klienten har sina egna svar på vad som är bäst för den själv. Genom aktivt lyssnande och kraftfulla frågor hjälper coachen klienten framåt att hålla den röda tråden i samtalet så att det viktiga följs, vänds och vrids på för att klienten ska hitta det viktiga, kunna genomföra sin plan, lära om sig själv och sitt handlande samt få en ökad försåelse för sig själv. Och mycket mycket mer!

Forskning visar att coaching har en avgörande effekt inom bla dessa områden och som ni ser så sker det en positiv förändring.
 • Måluppfyllelse – 74% ökning
 • Prestanda – 60% ökning
 • Attityder och arbetssätt – 54% ökar
 • Trivsel – 46% ökning
 • Justering och spänningstolerans – 43% ökning
Några ytterligare resultat i coaching och coaching i ledarskap man kan se genom forskning är:
 • Ökning av självkänsla och känsla av personlig kontroll
 • Lägre stressnivåer
 • Förmåga att se vad som finns där, för att se på möjlig förbättring
 • Får lättare nya perspektiv
 • Ökning av innovativ och problemlösande kapacitet
 • Personlig prestationsökning
 • Intresset och färdigheterna för samarbete ökar
 • Ökad laganda
 • Coaching på beteendnivå och SMART-mål är inte lika effektiv på lång sikt som när de är kopplade till syfte, avsikter och värderinga
Läs sammanställningen av anaylysen på ICF
Coaching något som alla kan ta del av och inget som enbart företagare eller idrottare kan ha nytta av. Coaching är för alla!
När jag utbildade mig till coach insåg jag själv hur kraftfullt de verktygen är som vi lärde oss under utbildningen. Och jag kan erkänna att jag inte själv till fullo förstod hur kraftfullt coaching kan vara innan jag själv tog del av coaching. Min tanke när jag bestämde mig för att arbeta som coach var att jag ville hjälpa andra människor framåt och att ta sig dit de själva vill och att fokusera på det positiva som finns hos oss alla. Vi kan alla göra förändringar öven om det kräver hårt arbete, ingenting kommer av sig själv.
Eftersom vi som utbildar oss till coacher själva går igenom coaching så vet vi både vilka effekter det ger men också hur det känns att vara klient. Det har för mig själv varit en fantastisk resa framåt och gett mig många nya insikter om mig själv och vad som är viktigt på riktigt för mig. Min egen upplevelse och den forskning som finns har gjort mig övertygad om kraften i coaching för att hjälpa personer att känna glädje, utvecklas, ta sig i mål och uppfylla sina drömmar stora och små.  Coaching hjälper dig framåt på så många olika sätt och det är otroligt spännande och roligt att kunna arbeta med klienter som alla gör sina olika resor framåt. Om du är nyfiken på vad coaching kan ge dig är du välkommen att höra av dig!
/ Kram Birgitta
Så hur kommer det sig att jag valde att bli livscoach och Feng Shui konsult? Jag har alltid varit intresserad av människor och att människor ska må bra. Det är en stor drivkraft hos mig. Dessutom har jag under många år sökt efter det som var viktigt på riktigt för just mig.

Vägen till Feng Shui konsult.
Under min utbildning till inredare kom  jag i kontakt med Feng Shui på allvar och mitt intresse tog fart och jag tog steget och pluggade vidare till certifierad Feng Shui konsult. Jag kände att just tankarna om hur vi påverkas av vår omgivning blev oerhört intressant, tänk att vi kan påverka hur vi mår genom att tänka på ett visst vis när vi inreder kontorsmiljöer och våra hem. En ny och spännande värld med ett nytt tankesätt kring välmående öppnade upp sig för mig.

Utmattningssyndrom.
Under denna tiden levde jag ett hektiskt minutiöst planerat liv för att hinna med allt i det berömda livspusslet. Träning, vänner, starta upp företag inom inredning och feng shui, bygga hemsida, plugga, trädgård, hem och hushåll, familj och alla måsten som fanns. Balans mellan yin / yang och att leva och njuta av nuet existerade inte. Jag kände mig otillräcklig och jag önskade att dygnet hade fler timmar. Sömnen blev sämre, minnet likaså. Min hjärna och kropp gick ständigt på högvarv med huvudvärk, migrän och en enorm orkeslöshet, eneriglöshet och sorg. Jag var lättirriterad, hade svårt att fatta beslut och tillslut blev jag tvungen att söka hjälp. Jag trodde att jag behövde lära mig att kontrollera min stress och det blev starten på två års heltidssjukskrivning i utmattningssyndrom. Under lång tid var jag helt slut både fysiskt och psykiskt.

Vägen tillbaks och framåt till livscoach.
Jag insåg att jag behövde förändra mitt sätt att leva och mitt sätt att tänka om mig själv. Att tänka mer positivt om mig själv och acceptera att saker och ting var som det var - att jag var sjuk och inte känna skuld i det. Träna mig i att känna tacksamhet för de små steg jag tog och inte bli rädd när jag fick bakslag. Det hjälpte mig enormt att jag hela tiden tänkte att jag kommer att bli frisk.. detta är endast en ny resa och jag behöver lära mig ett nytt förhållningssätt till mig själv, jag duger som jag är. Kasta prestationsprinessan och den inre kritikern långt bort.. hitta det som är viktigt på riktigt. Tankarna stärkte mig och med detta kom också förändringar i mitt sätt att se på mig själv och mitt liv.

Idag är balans mellan yin & yang viktigt och livet här och nu får ta plats och genom coaching och feng shui kan jag hjälpa andra människor att må bra på insidan.
Med hopp om ett härligt och hållbart 2020 önskar jag er alla en god fortsättning!
/ Kram Birgitta
Nu är det årets sista självande dagar kvar av 2019 och planeringen inför 2020 är sedan ett tag tillbaks full gång. Jag kommer att berätta mer framöver när allt är klart, det finns så mycket roliga ideer som ska samlas ihop och sedan ska ju tiden finnas också såklart. Det gäller ju att arbeta utfirån en balans mellan vila och aktivitet.  Viktigt både i arbetslivet och privat om vi ska hålla i längden.

Med detta sagt tänker jag avsluta med några tips från coachen...

Börja det nya året med en funderare kring vad du vill ska hända 2020. Gör upp en plan med realistiska delmål som tar dig fram dit du vill. Rensa bort gammalt skräp både på insidan och på utsidan och släng tankar som "inte kan väl jag"  långt bort. Det är klart att du kan, säger coachen!
För att ge de nya energierna en knuff framåt och ytterligare hjälpa dig att nå ditt mål så rekomenderas en rensning även i hemmets alla vrår, det sätter verkligen igång nya möjligheter.
När rensningen är gjord och planen är satt är det dags för nästa steg. Skriv en lapp med din planering och ditt mål som du vill uppnå eller lägg en bild som symbolicerar samma tanke. Lägg den på en plats som du tycker om och passerar ofta. Du vet att din lapp finns där, kanske bakom tavlan eller framme, väl synligt, det spelar ingen roll, det är det undermedvetna som jobbar. Du vet att den finns där. De intentioner och positiva tankar som vi sänder ut hjälper oss att undermedvetet fatta de beslut som ligger i linje med vårt mål och slutligen tar oss fram dit vi vill. Men som alltid hänger förändringar även på det vi själva aktivt väljer att göra och ingen förändring sker utan aktiva steg framåt.  Tålamod och vänliga tankar till oss själva är viktiga verktyg under resans gång. Ibland tar en förändring tid och ibland går det fort. Beror ju på vilka mål vi satt upp och vart vi befinner oss idag. Men all förändring är möjlig!

Jag önskar er alla en riktigt härlig nyårsafton och en fantastisk start på 2020!
/ Birgitta