Att utbilda mig till coach och att starta företag med min bakgrund som utmattad kändes helt rätt trots de hinder som fanns då. Men stundtals har även jag haft mina tvivel, mina rädslor och sett hinder istället för möjligheter och det har inte varit helt enkelt.
Och nu i dessa dagar då föreläsningar och kurser skjutits fram på obestämd tid och klienter som vill coachas har blivit något färre har jag funderat en del på mitt varför.
Och jag inser att eftersom beslutet att plugga och starta företag fattades i mitt hjärta är det min stora fördel i mitt beslut. Det är fattat med ett genuint avstamp i mitt innersta. Jag vill verkligen det här.

För att arbeta med människor som likt mig själv, vill göra en förändring i sitt liv och samtidigt växa på insidan kände jag att coaching var den vägen jag ville gå. Och då innebar det att jag valde att utbilda mig och prova någonting nytt. Jag ville fokusera på det friska hos varje individ och de möjligheter som öppnas upp eftersom det var det förhållningssättet som jag själv använt mig av för att bli frisk. Jag såg min tid som utmattad som en resa och en tid där jag fick lära om mig själv.
När jag nu funderat på mitt varför under en tid kommer jag ofta tillbaks till mina första dagar på min coachutbildning, så jag vill berätta litegrann om dessa dagar...  känslan jag hade  "mot alla odds" de där första dagarna var omtumlande.
Min första dag på utbildningen var också min första dag som "frisk" och friskskriven från en lång tid som sjuk i utmattningssyndrom. Jag ska villigt erkänna att det var en otroligt skrämmande tid just den första tiden i utbildningen. Jag hade inte träffat så många personer samtidigt under flera år och det var ett stort steg att se alla och prata med okända.

Rädslor och tankar som... kommer jag att klara detta? Är jag tillräckligt frisk? Kommer jag att få bakslag? Kommer jag att komma ihåg något men framförallt, det viktigaste för mig var... kommer jag att tro på mig själv och min egen förmåga igen?
Jag minns att jag andra dagen tänkte  "Herreguud vad har jag gett mig in på? Hur tänkte jag?" Jag var otroligt trött. Det kändes som att jag hoppat rakt ut från en klippavsats ner i en avgrund. Det tog all energi jag hade och det var bland det modigaste jag gjort i mitt liv! Men det kändes inte så just då kan jag tillägga. Jag tvivlade stort på mitt beslut...
Men med tiden släppte den här känslan, tack och lov, och jag växte och tron på min egen kapacitet ökade dag för dag och jag gav inte upp. Jag blev diplomerad professionell coach ACC med möjlighet att söka certifiering på PCC nivå när jag samlat ihop mina coachingtimmar. Hurra för mig! Vilken glädje! Det året gav mig flera verktyg som har varit avgörande för min egen fortsatta resa och för att hjälpa mig att forma det liv som jag ville leva.

Eftersom jag fattade mitt belsut att utbilda mig till coach från mitt hjärta, mitt innersta, så är det ett beslut som är välgrundat inom mig själv. Det är otroligt viktigt att inte fasta i huvudet när vi vill göra en förändring. De hinder som finns är naturligtvis också viktiga att ta hänsyn till men ibland sätter vi upp hinder för oss själva som vi har svårt att ta oss över och som kanske inte ens är sanna. Det är viktigt att inte fastna i dem och viktigt att fokus ligger på möjligheter, målet och de delmål längst med vägen som vi har.  Och att vi dessutom fattar beslut från vårt innersta när vi vill göra en stor förändring i livet.

Jag är en person som har lätt för att vara uppe i mitt huvud och i mina tankar och jag får arbeta med att vara mer i mitt hjärta och i magen. Och nu i dessa tider av Covid -19 har även jag haft alldeles för många timmar uppe i huvudet och liksom tappat fotfästet om vad som är viktigast i mitt arbete, i mitt liv och också vad jag behöver fokusera på just nu. Därför har jag funderat en hel del på vad det var som gjorde att jag tog steget att dels utbilda mig till coach och att också starta företag. Liksom för att knyta ihop, grunda mig, påminna mig och hitta tillbaks till mitt målfokus, mitt varför och samtidigt hitta besluten i mitt hjärta och inte i mitt huvud.
Det är ju så lätt att glömma vägen till sitt varför och vägen till sitt mål när man lyssnar för mycket på huvudet och dess tankar. Det här med att också vara i sitt hjärta och ha kontakt med magens känsla - intuition, glöms lätt bort.
Jag vill ju hjälpa andra att se möjligheter i livet. Den härliga energin som skapas när vi ser våra möjligheter och kommer över hinder, den energin är fantastisk.

Vi fattar beslut med vägledning från tre olika delar av vår kropp. Huvudet, hjärtat och magen. En del säger att vi har tre hjärnor. Vi kan aktivt välja vilken del vi vill lyssna på och beroende på vilken del så får vi också olika resultat. Ibland är det svårt att höra det som kommer från hjärtat och magen eftersom bruset från tankarna är så högt och oftast är det där jag själv fattar beslut. Och det är inte alltid det bästa stället eftersom det vi tänker om oss själva oftast inte är sant! 

Som allting i livet, blir det som vi gör ofta också automatiserat, den delen i huvudet blir som en motorväg. Så det tar tid att lära om och vi börjar på små grusvägar som sakta breddas...
När jag valde att studera till coach så fattade jag tack och lov ett beslut som kändes helt rätt i mitt hjärta och var just den vägen jag ville gå... jag ville ju hjälpa andra att växa på insidan, fokusera på glädje och möjligheter samtidigt ville jag leva ett enklare liv och i sanning med mitt innersta. Jag ville att andra ska få uppleva det också.  När jag lyssnar och känner vad min magkänsla och vad mitt hjärta säger så är det helt klart rätt väg jag valt.

Så jag behöver fokusera och hålla målet aktivt, påminna om mitt varför och min önskan om att göra skillnad på riktigt nu när världen och vår vardag inte ser ut som vi är vana vid. Det blir extra viktigt för mig. Dessutom behöver jag vara mindre i mitt huvud och lyssna på dess tankar och istället vara mer i hjärta och mage för att följa den vägen som jag vill ta i mitt liv. Jag behöver också vara modig. Det är inte alltid så lätt men jag tränar mig genom att utmana mig själv. 

Känner du att du behöver hjälp att lyssna loss dina tankar om hinder och möjligheter, har du haft en utmattning eller är på väg in i en så är du välkommen att höra av dig. Eller så behöver du kanske hjälp med trasslet som finns och hitta tråden som tar dig vidare. Oavsett vad så kan en coach vara till hjälp!
Vi ses!
/ Birgitta
 
Vida coach & konsult vägen fram
På Kungsgatan 8b ryms idag två företagande kvinnor. Jag, Birgitta, är den ena och den andra är Ann Häggebrant. Vi delar på lokalen och för att den ska passa oss båda behövde jag ändra om litegrann. Hon, precis som jag, har flera ben att stå på i företaget och vi behövde en lokal som var flexibel och som kunde rymma många olika aktiviteter.

För att göra det möjligt fick väntrummet flytta till en annan del av lokalen. Men till en början var jag tveksam, måste jag säga, den här lilla hallen var inte vad jag tänkt mig från början. Jag tyckte den var liten och trång men oj vad bra det blev när jag tänkt till några extra vändor. Det började med dessa fina stolar som jag köpte från Designlyftet i Varberg. De satte tonen och formen direkt. Resten föll på plats av sig själv kan man säga. Oftast är det precis så när jag inreder... jag hittar någonting som direkt löser upp och känslan blir så där spot on. Rakt och kantigt mot kurvigt och runt. Mjukt mot hårt. Yin och Yang... 

Här kommer bilder på hur väntrummet ser ut nu efter att allt kommit på plats. Jag känner mig helnöjd och jag hoppas att du som klient och besökare hos oss kommer trivas den stunden du väntar.
Välkommen till Kungsgatan 8B i Varberg!
/ Birgitta
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult Kungsgatan 8B Varberg
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult Kungsgatan 8B Varberg
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult  Kungsgatan 8b Varberg
Häromdagen fick jag möjlighet att komma tillbaks till min tidigare arbetsplats Västanvindens förskola i Träslövsläge där jag arbetade som förskollärare under några år. Den här gången i egenskap av Feng Shui konsult och föreläsare.

Föreläsningen handlade om hur förskolans innermiljö kan utformas enligt läran om Feng Shui. Jag arbetade här under tiden som jag studerade till Feng Shui konsult och det var otroligt intressant att under min utbildningstid samtidigt också få praktisera läran om Feng Shui ihop med mina kollegor på förskolan. 

Jag höll en föreläsning den våren 2016 som på ett övergripande sätt förklarade vad Feng Shui innebär samtidigt kunde jag vara på plats och hjälpa om det behövdes på hemvisterna. Det var en otroligt inspirerande tid! Och att också kunna se vilken effekt en del förändringar gjorde på kort tid.
Men nu blev jag inbjuden och fick möjligheten att hälsa på igen samtidigt som jag fick föreläsa om ett ämne som jag verkligen brinner för, läran om Feng Shui. Denna gången ville de ha en föreläsning på ett lite djupare plan än förra gången.

Jag fick också ta del av deras tankar kring lärmiljön och blev otroligt glad över att de skrivit in att "Vi inspireras av Feng Shuins tankesätt om hur ljus, ljud, möblering, materialval, färg och form påverkar oss".  De har upplevt de positiva effekter Feng Shui kan ge för både  barngrupper och pedagoger under den tiden som jag arbetade där och dessa år som gått sedan dess och nu ville de ta ett nytt tag om sin innermiljö. Otroligt roligt för mig att höra ch få vara med på ett hörn igen.

Fler förskolor och skolor kan verkligen ha nytta av att ta del av läran om Feng Shui. Man har mycket att vinna på att se vad en miljö planerad utifrån feng shui kan göra för verksamheten, barnen och pedagogerna som arbetar där.

Önskar er en fin vecka!
/Birgitta
Föreläsning feng shui och förskolans lärmiljö

Jag sitter idag och gör kontorsarbete hos min vän Lena Wide som är kontorschef för Varbergskontoret Skandiamäklarna. Jag har förmånen att kunna ta med mig en del av mitt arbete vart jag än går. Fakturor som ska skrivas, planering inför kommande kurser och föreläsningar som ligger i höst är sådana saker som jag arbetar med när jag byter kontor. När man arbetar som enmansföretagare så är det toppen att kunna "dela" arbetsplats emellanåt med någon mer än sig själv.

Det finns flera fördelar med att dela arbetsplats som jag ser det. Dels att det finns en person till att ta en kaffe ihop med och lyfta idèer som man har samt att puscha varann i arbetet. Dessutom är det skönt att se andra kontor än sitt eget emellanåt.

Sedan anser jag att det finns ett stort värde i att lyfta företagande kvinnor och framförallt är det roligt att lyfta mina egna vänner i den kategorin, jag har ett par stycken.  Lena är en vän som ställt upp när jag behövde henne som bäst. En fantastiskt stark, driftig och modig kvinna. Det är så roligt att följa henne i hennes arbete och att få vara en av hennes vänner. Hon är en person som vänligt och med van hand lotsar både säljare och köpare igenom sina bostadsaffärer på ett professionellt sätt. Idag är det kundmöten inbokade på Varbergskontoret och jag får se människor på väg mot nya husdrömmar.

Önskar er alla en fin Valborg!
/Birgitta

För en tid sedan kontaktade en journalist från Hallands Nyheter mig och frågade om jag ville delta i en artikel som handlade om utmattning. Det var inte någon självklarhet att jag valde att säga ja till att delta och jag funderade hit och dit på om jag skulle vara med eller inte. Tankar som hur ska andra se på mig, känslor av skam och skuld kom upp men jag tänkte bort dem lika snabbt. Jag har inte känt skam eller skuld för att jag blev sjuk. Jag kunde inte ens tänka i de termerna under tiden jag var som sämst. Jag känner mig själv och vet att det inte handlade om vare sig lathet, bekvämlighet eller att jag skulle vara svagare än andra eller att jag ville "ligga i soffan". Att inte orka och att uppleva den här totala energilösheten och maktlösheten i att vilja men inte klara av de enklaste sakerna i vardagen är inget jag önskar någon. Jag är dessutom en driven person som ställer höga krav på mig själv och prestationsprinsessan dansade hej vilt på min ena axel.
Nu när jag tänker på henne så är det trots allt med kärlek eftersom hon också hjälpt mig fram och ut ur den här tiden som var då. Jag är också en person som satte andras bästa framför mitt eget och lätt glömde av att se till mig själv, det i kombination med en hel del andra saker i livet som rör relationer, känslor, jobb och annat så var det ett koncept för raka vägen in i utmattning.

Under tiden som jag själv var sjukskriven var det otroligt viktigt för mig att se att det fanns andra som var sjuka men som kommit längre fram i sitt tillfrisknande än vad jag själv hade gjort eller som till och med hade några år ute i livet igen efter utmattning. Jag behövde se att det fanns hopp om livet helt enkelt.
Människor som kommit ur utmattning och som till och med utbildat sig inom nytt yrke, bytt väg mitt i livet, eller som tagit upp sitt liv men med andra verktyg än tidigare, deras resa blev på något sätt ett ljus för mig.
 
Efter en del övervägande så tackade jag slutligen ja till att våga dela med mig och berätta om min upplevelse  och delta i artikeln. Journalisten hade dessutom ett genuint intresse för ämnet så det kändes bra. Jag kände också att om jag deltar kan det kanske vara till hjälp för någon annan som precis som jag behövde se någon som tagit sig ut på andra sidan. Detta gjorde att jag tyckte det var viktigt att dela med mig av den absolut svåraste tiden i mitt liv. Det har varit en otroligt lång men lärorik resa för mig och resan fortsätter precis som livet.

Som ett led i mitt tillfrisknande då valde jag att byta yrke helt och följa min dröm som jag hade innan jag blev sjuk, att arbeta med inredning och Feng Shui men att också utbilda mig till någonting annat som kunde ge mig verktyg att hjälpa andra i samma situation som jag själv hade varit i och valet föll på coach och NLP.
Det finns inte någon universalmetod i att återhämta sig från utmattningssyndrom men tid, kunskap och acceptans är några ledande faktorer som gäller för oss som fått den här diagnosen och för våra nära och kära.
Det finns ett liv efter och det gäller att inte ge upp även om det är svårt. För min egen del så tänker jag att det som hände då skakade om mig från grunden och hjälpte mig inte enbart att hitta ett nytt och mer kärleksfullt förhållningssätt till mig själv och livet utan gav mig också erfarenheter som jag kan dela med mig av till andra.
/Birgitta
För mig är det viktigt att kunna bidra till att andra kan växa och utvecklas både i sitt personliga och yrkesverksamma liv. Just nu är trycket på alla företagare och entreprenörer stort.  Jag som coach och ansluten till ICF,  International coach federation, vill göra det jag kan och erbjuder 3 stycken pro bono, avgiftsfria timmar, till företagare som är anslutna till medlemsorganisationen Företagarna.

Nu hittar vi nya lösningar och ser nya möjligheter! Tillsammans är vi starka!
Vi ses!
/Birgitta
 
Följ länken eller klicka på bilden nedan. Följ instruktionerna!
(Bild lånad från Företagarnas sida)
Kostnadsfri coaching>
Vi kan visa kärlek och omsorg på många sätt gentemot varann. I dessa tider nu med Corona och den oro som följer vill jag erbjuda 25% rabatt på coachande samtal hela april ut.
Coahing är ett otroligt bra verktyg att ta till när saker som vi inte kan påverka händer oss. Som coach är jag tränad i att hjälpa dig från kaos och finna klarhet.
Vi träffas om vi är friska, vi hörs via mobil alt Skype eller Zoom om vi känner oss sjuka. Vi följer de restriktioner som finns i dagsläget.
Det viktiga är, oavsett om vi känner oro eller inte, att det finns hopp om livet trots allt. Vi får välja andra vägar och andra sätt att tänka kring vår situation. 
Genom coaching kan vi bryta negativa tankemönster som inte gör oss gott.
Hör av dig så bokar vi in en tid som passar dig!
/Birgitta
Svaret på den frågan är Nej det kan vi inte! Det är inte lätt att få kontakt med någon del av hjärnan när vi är inställda på fight, flight and freeze. Orden säger ju en hel del.
För att kunna tänka kreativt och skapa nya tankar kring problem som vi har behöver vi komma åt de tankar och känslor som lugnar ner vårt system och minskar stress och rädsla som aktiverar hotsystemet. I dagsläget nu med COVID- 19 i vårt liv krävs det att vi har tillgång till hela vår hjärnas fulla kapacitet och det är inte det lättaste. Men det går, vill jag tillägga!

Kan vi lägga undan de känslor av rädsla och oro som kidnappar vår amygdala kan vi komma åt vår konstruktiva hjärna som är van att hantera en hel del problem åt oss i vardagen utan att vi ens tänker på det. Det mesta sker ju per automatik. Vi behöver bara hitta dess fantastiska förmåga att hantera motgångar, problemlösning och svårigheter. När vi kan lugna vårt system får vi tillgång till allt detta. Vår hjärna är fantastiskt på det viset.

Att som coach ta del av företagares och privatpersoners tankar i dessa tider är ett privilegie och genom coaching kan vi vända det negativa, öppna upp för det kreativa och se nya ideér och tankar födas. Även om vår situation är svår främst för alla företagare, entreprenörer och för alla som just nu går in i en arbetslöshet och den ekonomiska biten är oviss, så finns det ett slut även på detta. Vi ser just nu en enorm kapacitet av hjälpsamma grannar, vänner, företag, hyresvärdar, resturanger osv som ställer upp och nya digitala tjänster, nya produkter, nya typer av erbjudanden, nya tankar kring företagandet och nya möterplatser skapas. Det finns hopp om vår mänsklighet och i kaos går vi samman och det som föds är fint!
 
Slutligen avlutar jag med ett citat från Henry Brooks Adams...
"Kaos föder ofta liv medan ordning föder vanor"
 
Tänk en stund på detta och koppla det till dagens kaos och var så säker att även ur detta ska det komma någonting gott, tänker jag!
Vi behöver bara tänka annorlunda mot vad vi gjort tidigare.

Använd din coach som är tränad på att ta dig från kaos till klarhet!
Och som en klient sa "när jag kommer till dig har jag en låda full av frågetecken, när vi är klara går jag härifrån med en låda full av utropstecken"

/ Birgitta
Vad innebär det för mig? Under en tid nu har jag funderat på det här med hållbart företagande. Att arbeta energismart och utvecklas samtidigt. Är det något som du funderat på också kanske?
Jag har för några år sedan bestämt mig för att arbeta lagom mycket och inte enbart rusa på. Jag vill att det ska finnas utrymme för livet också.  Som en del i detta tänket går jag nu en 8-veckors kurs i MindfulSelf-compassion i Lund. Eftersom jag är en person som drivits av perfektion och prestation i stor utsträckning och lärt mig den hårda vägen att det inte var hjälpsamt alls är den här kursen ytterligare en del att processa och lära  mig av. Verkligen en intressant och spännande resa kan jag säga. Många tankar sätts igång och jag inser att jag själv går igenom en läkande process i och med den här utbildningen och pga detta har tankarna återigen dykt upp om hållbart företagande.

Så i denna månaden kommer jag att minska mina konton på sociala medier från det dubbla till hälften. Jag startade upp ett specifikt inredningskonto @vidainredningscoach eftersom jag kände att jag ville se hur det fungerade att separera de två ben som mitt företag vilar på. Ett för inredning och Feng Shui och ett för själva coachingdelen. Men nu inser jag att det tar mer tid och energi och att jag inte arbetar enerigsmart. Så nu blir de två kontona ett och sambos på @vidacoachkonsult istället. Känner att det kommer hjälpa mig att bli mer tydlig och hjälpa mig att arbeta energismart och hållbart ihop med andra åtgärder som jag håller på att se över just nu. Framtiden känns spännande och det väntar otroligt många roliga saker framöver den här våren. Föreläsningar, kurser och annat kul. Så håll utkik! 
Kram Birgitta
Arkitektur är ett spännande område tycker jag. Inte för att jag är utbildad eller arbetar med just arkitektur utan för att det finns så många fina byggnader och hus att se på. Dessutom har arkitektur en otroligt stor betydelse för hur vi trivs i bostadsområden och inne i städer.
Många av dagens nya byggnader är raka, stela och vassa. Det får betydelse för oss som bor i dessa stadsmiljöer och bostadsområden. De bjuder helt enkelt inte inte in till trivsel.

För många år sedan var jag i Barcelona och tittade på  vackra byggnader bla den här skapelsen La Sagrada Familia. Antoni Gaudi var den ursprungliga arkitekten. Vilka vackra detaljer och vilken känsla det här enorma bygger inger. Kanske inte det huset som jag hade velat ha som granne precis men oerhört vacker med sin detaljrikedom och många symboler.

Under flera dagar fick jag se flera av de vackra byggnader som finns i Barcelona och av alla de berömda byggnaderna, var den här min favorit, Casa Batllo.  Arkitekten är densamma som ovan, Antoni Gaudi. Här hämtade han sin inspiration från naturens böljande former. Den här byggnaden ger en helt annan känsla. Och även om jag inte har någon bucketlist så lovade jag mig själv att nästa gång jag ska till Barcelona vill jag försöka få till en guidad tur inomhus.

För några år sedan gjordes det en test för att se hur vi människor upplever just arkitektur och det var spännande att se resutlatet. Det vi som arbetar med Feng Shui redan vet... att vi påverkas av allt runt omkring oss, blev tydligt i och med det resultatet som de fick fram. Gå in via länken nedan och se hur du själv upplever de olika bilderna och läs vidare. Arkitektur har betydelse!
Att bygga platser där ingen vill vara>
Hur tänker du om det här med arkitektur?
Kram Birgitta