Varsågod, här är ett tips från mig till dig!

I tider när vi har stor oro och tankarna snurrar på kan det vara svårt att tänka tankar som hjälper dig.
Ibland behöver vi hjälp att ta oss ur.

Detta kan hjälpa dig att grunda dig för att få kontakt med de tankarna som gynnar dig. Men först behövs kroppen stillas och fokus från ditt huvud behöver flyttas ner i din kropp. Det kan du göra genom att grunda dig. Du behöver flytta fokus från huvudet ner i dina fötter. 

Se till att du inte blir störd när du gör denna övningen. Dina tankar kan komma att fladdra runt och göra sig påminda under tiden och låt de komma, se dem och hör dem men släpp iväg dem när de dyker upp. Fokusera på övningen och tänk att nu kom dessa tankar upp, det är helt ok, men hur känns det i mina fötter... fokus på dina fötter.

Övningen kan göras under 10-15 minuter eller så länge du behöver för att minska oron i kroppen och knoppen.

1. Ställ dig stadigt med båda fötterna axelbrett isär. Ta några djupa andetag och släpp sedan fokus på din andning. Lita på att den kommer av sig själv. Skaka din kropp litegrann med böjda knän. Skaka på rumpan, låt armarna hänga längst med dina sidor. Tyngden släpps ner i fötterna.

2. Fokusera på känslan i dina fötter. Hur känns det under din fot när den rör underlaget? Är foten kall, varm, hur känns det i tårna, under hålfoten, hur känns det på ovansidan av foten? Kanske känns det ingenting alls och det är ok precis som det är. Ingen värdering utan bara ett konstaterande, det är som det är. Stanna en stund i dessa tankar om hur det känns under, ovan och innuti dina fötter, eller så känns det inget alls. Det är som det ska. Var i den känslan och vila i det, allt är som det ska...

3. Väg sedan tyngden från ena foten till den andra, långsamt, och lägg märke till hur det känns när trycket fördelas jämt och ojämt mellan dina två fötter. Väg fram och tillbaks, långsamt, några minuter, fokusera på känslan i dina fötter, dina tår, din häl, under hålfoten, ovanför foten? Hur känns det? Varmt, kallt eller ingenting alls? Tänk att det är som det ska, kanske känns det inget och det är helt ok, tillåt dig att känna känslan av att det är ok, allt är som det ska och att det får lov att vara så...

4. Nu har du kommit ner i andning och känner tyngden i dina fötter.

5. Nu kan du fokusera bättre och dina tankar kan bli mer realistiska, börja sortera i det som skapar din oro. Frågor likt...
- Hur realistiskt är det jag tänker? Om dessa tankar hade varit min kompis tankar, vad hade jag sagt till denne då?
- Vad skulle vara hjälpsamt för mig att tänka istället?
- Vad är det första jag kan göra för att ta mig vidare?

Denna övningen kan hjälpa dig att öppna upp för nya tankar.  När vi känner stark oro inför någonting kan det göra att vår hjärna aktiverar de delar som är inställda på fight and flight mode och det är inte hjälpsamt när vi vill tänka kreativt. Därför behöver vi släppa på de rädslor som göder vår oro.

Genom att flytta fokus från hjärnan i det läget samt att lugna ner vårt stresssystem genom vaggande rörelser och fokus på våra fötter påverkar vi lugn och ro delen och på det viset kan vi skapa en kontakt med de delar som hjälper oss att tänka kreativt och ta oss vidare. Och det är ju precis det vi vill, eller hur?
 

Känner du att du vill få ytterligare hjälp att lyssna loss dina tankar kan du kontakta mig så bokar vi in en tid.

"Din tro formar dina tankar. Dina tankar formar dina ord.
Dina ord formar dina handlingar. Dina handlingar formar dina vanor.

Dina vanor formar dina värden. Dina värden formar din framtid"  

Mahatma Gandhi