Jag har alltid så långt tillbaks jag kan minnas tänk att de ord jag väljer att säga till någon annan oavsett om jag är arg, glad eller irriterad över någonting är ord som den andra tar emot, lägger på minnet och de orden ger effekter hos den personen. Ord är mäktiga på det viset... när de landar hos den andre kan de göra stor skada eller ge glädje hos den andre. Därför är jag noga med ord.

I våra relationer med nära och kära är detta extra viktigt eftersom vi i grund och botten vill varandra väl och för att leva i en relation som bygger på respekt för den andre krävs det att vi är varsamma med just ord och även i handling så klart. Det gäller även på vår arbetsplats tänker jag. Det vi säger behöver också vara i kongruens med hur vi beter oss dvs att våra handlingar styrker våra ord. Säger din chef att du är en resurs att räkna med men inte tar med dig i det nya projektet trots din kompetens kanske du inte känner att du är det som hen precis har sagt till dig.

Just nu pluggar jag till stressterapeut som ni kanske redan vet, och nu är det uppgifter som rör just kommunikation och kommunikationsstilar och vad de gör med oss. Det finns den undfallande kommunikationsstilen, den dominanta kommunikationsstilen samt den optimala kommunikationsstilen med ömsesidig respekt för varandras ståndpunkt. När vi har en dispyt med någon på arbetet eller med någon som vi är i relation med kan det vara intressant att veta vilken av dessa man tillhör. Jag tänker att om vi lär oss att kommunicera på ett bra sätt med varandra där vår intention är att vi vill varandra väl, visar nyfikenhet för den andres synpunkt och visar respekt för att vi tänker olika i samtalet blir våra diskussioner bättre, ger mer kraft, större insikt i den andres tankegångar och vi lär oss kanske någonting nytt. Det skapar ett öppet klimat mellan oss och det ger förutsättningar för den optimala kommunikationsstilen. Vi kanske inte alltid kommer överrens men det är helt ok eftersom det inte är någon som ska vinna, det är ingen tävling i vem som får sista ordet. Att träffa en dominant kommunikationsstil som enbart för en monolog i en diskussion dessutom med hög och arg röst gynnar ingen. Inte heller den personen som är unfallande i sin kommunikationsstil eftersom den personen inte för fram sin egen röst i frågan och vi får inte veta vad som rör sig inne i den personen och vilken dess egen vilja är. 

Att veta vilken stil vi har när vi kommuniserar kan hjälpa oss att ta det ansvar vi behöver för att ta del av en konstruktiv kommunikation. Vi har alla ett egetansvar i hur vi för fram våra synpunkter. Vi har alla ansvar för vad vi säger till en annan person oavsett om vi är arga, upprörda eller känner oss felaktigt behandlade i en diskussion eller konflikt. Om vi alla tar ett steg bakåt och ser på vårt samtal med lite distans och öppna ögon kan vi säkert ge den andre personen utrymme i diskussionen. Det handlar om att ge och ta även i samtalet. Detta gör att jag är noga med att säga saker som är relevanta och inte i syfte att ge den andra personen känslan av skam eller skuld eller för den sakens skull vilseleda medvetet för att få kontroll över samtalet och få den andra att tappa tråden. Det är inte hjälpsamt för någon. Jag är också noga med att det är sakligt och inte personangrepp som jag lyfter fram i en diskussion.

Det är viktigt att vi andvänder ord med försiktighet och i syfte att göra gott tänker jag. Eftersom allting börjar hos mig själv och är mitt eget ansvar är det en toppenbra start i att lära sig vilken stil jag använder mig av när jag kommunicerar med andra. Tillhör din stil den undfallande eller den dominanta? Var observant och börja närma dig den opitmala stilen där ömsesig respekt samt nyfikenhet för den andres ståndpunkt är det centrala. Det kommer ge dig så mycket enbart genom att du som är den dominante tar ett steg tillbaks och andas och släpper in den andre i diskussionen och du som är den undfallande tar tag i det som du egentligen vill och börjar ta din egen plats i diskussionen och inte enbart anpassar dig för att vara smidig och till lags, ta din plats! 

Om vi lever i en relation där den ena är dominant och den andre undfallande krävs det arbete från båda parter för att det ska vara en hälsosam relation och inte driver den undfallande till självutplåning och blir sjuk. Viktigt att vi tar ansvar för varandra både på vår arbetsplats och i våra hem. Ord och handling är otroligt vikiga så vi behöver använda dem med omsorg om varandra både i våra hem och på vår arbetsplats. Våga utmana dig själv i din kommunikationsstil och närma dig den optimala kommunikationsstilen om du inte tillhör den redan nu.

PS! Om du har en extra tuff diskussion som väntar? Se till att ni båda har en kopp med varmt kaffe eller te i handen innan ni börjar, det underlättar för en god kommunikation och gör det svårare att säga saker som sårar, just saying...  (observera att det inte är vetenskapligt belagt men prova får du se)
/Kram Birgitta

Idag var det dags att träffas i nätverket Joyride och jag blev påmind om hur mycket som ändrat sig sedan bara förra hösten då nätverket drogs igång. Vilken otrolig resa jag gjort ändå och jag klappar mig själv lite extra på axeln den här dagen. Min resa, mitt nya liv som tog fart den dagen jag blev sjuk i utmattningssyndrom hö -16. I  dag slog det mig med full kraft vilken otrolig energikapacitet jag trots allt har. Mitt batteri som blev tomt den hösten har på nytt börjat fyllas på av ny energi och jag har också ett litet lager att låna av från och till.  Otroligt bra planering, ett vässat mindset och en vaksamhet på kroppens signaler har gjort det möjligt för mig att komma hit. Jag är tacksam!

Bara sen förra hösten inser jag att jag nu bollar arbetet som egenföretagande livscoach med studier, extra arbete och tid till nära och kära. Så du som befinner dig i utmattningens grepp, ge inte upp. Det kommer att bli bra tillslut! Kanske inte som du tänkt att det skulle bli men det kommer bli bra, bara annorlunda. Våga lita på det.

Vilken glädje det gav mig när jag idag insåg att jag är mitt i det nya livet och att otroligt mycket hänt sedan 2016 och nu känner jag att den resan jag gjort hittills börjar bli klar att dela med mig av på lite nya sätt för mig.
Från att ha legat i fosterställning, gråtit av sorg och rädsla över att hamnat i det som jag inte trodde att jag någonsin kunde bli sjuk i... "jag har koll" var min tanke innan sjukskrivningen blev ett faktum. För fyra år sedan blev det som pausade mitt liv starten på ett nytt liv. Efter två år som sjukskriven tog jag på vingliga ben, steget och började på min 1-åriga utbildning till coach, året efter startade jag eget företag,  i höst skaffade jag mig ett extra arbete vid sidan om mitt företagande och just nu fördjupar jag mig inom stress och stressrelaterad ohälsa och blir färdig stressterapeut til sommaren.

Resan i sig har inte varit enkel, självklar eller spikrak, och är på inget sätt över.  Jag har stundtals känns att livet gett mig omöjligt mycket att hantera men skam den som ger sig. Finns det liv finns det hopp! En av de största och viktigaste drivkrafter jag har är min vilja av stål, min livsvilja, min SISU! Utan den vet jag inte vad som hade hänt.

Såklart fortsätter livet att utmana på olika sätt och med rätt verktyg för mig känns det som att resan kan fortsätta och framtiden ser ljus ut. Jag stannar i den här goa känslan, livet känns rikt.
Kram Birgitta

För en tid sedan läste jag i GP en artikel om hur man som coach arbetar och vad vi coacher inte arbetar med. En bra och beskrivande artikel, tycker jag, där vi på ett tydligt sätt kan se skillnaden på olika yrkesområden och vad en coach gör och inte gör. Jag som coach arbetar inte med trauma eller andra psykiska problem. Det gör en psykolog eller en psykoterapeut.

Som livscoach hjälper jag dig att tänka framåt, hitta nya vägar kring ett problem eller utveckla det som du redan kan men vill bli bättre på. Det handlar om ett framåtperspektiv och jag som coach hjälper dig att tänka i nya banor. Som livscoach utgår jag från att du har alla de svar inom dig som passar dig bäst och som passar just din unika karta av just din verklighet. För när vi hittar det som stämmer överrens med vårt innersta så har vi en benägenhet att också genomföra det som vi vill förändra. Varsågod och läsa artikeln nedan. 
Coaching - tre livscoaher berättar>
Önskar er en härlig lördag!
/ Birgitta

Att tiden är en viktig faktor i livet på olika sätt kan vi ju alla vara överrens om. Och för mig spelar tiden roll på ett nytt sätt idag än vad den gjort tidigare. Jag inser att både tankar och funderingar som med tiden får mogna utvecklar sig på ett sätt som jag nuförtiden uppskattar. Tex när covid -19 kom början på året så fick jag smått panik som så många andra företagare som har verksamheter där vi träffar människor men med tiden så landade det och nya tankar som jag haft tidigt dök upp igen. Det är ju så att när vi tar oss tiden att bara vara och lägga tankarna om olika rädslor åt sidan så kan vi hitta nya vägar, nya sätt att arbeta och det kan ju zoom tex skriva under på som växte mångdubbelt i sin omsättning det här året. Jag för min del tog upp en tidigare dröm att plugga till stressterapeut.

Nu när covid-19 återigen gjort att vi behöver rätta oss efter hårdare restriktioner kommer fler av oss att ha mer tid över och det intressanta är vad vi väljer att göra med vår tid. Vi har alltid ett val och min strategi är att fortsätta min väg och inte vika av. För jag tror att vi alla som vill hjälpa andra människor att må bra på insidan kommer att behövas både nu och i framtiden och kanske ännu mer framöver i sviterna efter covid- 19. Så för att kunna fortsätta hjälpa dig som behöver finns ju alltid de digitala mötena och mobilen att tillgå så trots resriktioner kan jag fortsätta arbeta som livscoach.

Vidare kommer jag att fortsätta utbilda mig inom stress och stressrealterad ohälsa för att bli ännu vassare inom detta ämnet. Man kan säga att jag satsar mig själv ur krisen. Vad kan du göra som hjälper dig att ta vara på den tiden som du kanske nu har extra mycket av? Kanske har du en dröm som legat ett tag och som du nu kan ta tag i?

Jag tar också hjälp från mina vänner som driver företag för att hitta motivation och boosta mig och tillsammans stöttar vi varann med bra råd och goa skratt. Jag har också bestämt mig för att själv ta hjälp av en coach för att hitta nya vägar, ta bort gamla sanningar om mig själv och ge mig själv nya utmaningar som hjälper mig att växa mig stark ut ur denna pandemin. För jag tror att efter regn kommer solsken.  Då vill jag känna mig ännu mer rustad med ännu mer kunskap och kompetens inom mina områden, redo att coacha och hjälpa människor som behöver se över sitt liv och lära sig leva hållbart eller som behöver ta hjälp av mig som stressterapeut.

Det jag kan trösta mig med i tanken just nu är att allt kommer att bli bra och även pandemin kommer att ge med sig även om det känns segt just nu. Så med andra ord ge inte upp. Det kommer ljusare tider. Ta tag i din gamla dröm och gör någonting bra av den här tiden. Tillsammans tar vi oss igenom även detta!
Kram Birgitta

Att våga lyfta blicken och våga möta förändringar och nya sätt att se på livet, min väg fram eller bara våga ta steget mot sin dröm. Allt detta kräver mod och att vi lyfter blicken. Ibland saknar vi modet att göra det som är rätt och riktigt för oss.
För några veckor sedan hamnade jag i dessa funderingar och jag har behövt tid att landa i detta... att vara modig och våga lita på mitt innersta, lyfta blicken och se framåt.
Låt mig förklara lite grann. Jag kan dela in mitt liv i två delar, innan och efter utmattningssyndrom. Innan var jag en person som körde på oavsett vad och jag hade en vilja av stål. Men efter att min hjärna och min kropp sa stopp hö-16 så krävdes det tid för läkning. Det påverkar så klart mitt liv än idag men jag skapar mig de förutsättningar som krävs för att jag ska kunna leva mitt liv utan att hamna i detta igen. För detta krävs det mod att utmana mig. Det finns så klart en rädsla inom mig som gör att jag är vaksam och kanske är jag snabbare än vad jag hade behövt med att dra i handbromsen emellanåt men jag tar det säkra före det osäkra. Men nu är det dags för nästa steg kände jag... och jag plockade fram mitt mod.

Det här med att lyfta blicken och vara modig är någonting som jag alltid har haft med mig genom livet och kanske har jag efter att jag blev sjuk behövt luta mig mot dessa egenskaper extra mycket. Att jag ville driva eget och arbete med människor har jag drömt om länge, redan innan jag blev sjuk den hösten och nu sedan lite mer än ett år tillbaks är detta verklighet. Jag har utmanat mig själv och varit modig och fortfarande känner jag att jag är på rätt väg i livet även om jag tappar fotfästet emmellanåt och kommer in på sidospår med tankar som inte kan väl jag osv...

Men dessa senaste vekorna har jag haft tid för reflektion och hittat tillbaks till mitt eget spår och jag känner att jag valt rätt. Jag tog beslut om att komplettera mitt arbete som livscoach och jag pluggar nu till stressterapeut. Det är en ettårig utbildning och jag blir klar till våren. Dessa två delar kommer komplettera varandra otroligt bra och jag inser att jag kan göra stor skillnad i min hjälp till andra.
Jag känner mig otroligt nyfiken och inspirerad att ta del av det teoretiska kring stress och de metoder som jag kommer lära mig under detta året. Modet att våga kommer igen eftersom det är smärtsamt för mig att läsa om effekter och skador som utmattning kan ge hjärnan men att jag också känner tacksamhet att min hjärna kan återhämta sig så pass bra och jag får en större förståelse för de problem som jag haft och som jag har upplevt. Att genomgå den tiden i mitt liv är inget jag önskar någon och om jag kan hjälpa andra att inte hamna i utmattningssyndrom så är det värt allt för mig.

Så nu tar jag modiga steg framåt och lyfter blicken högt upp i skyn och jag hittar rätt väg igen. Vilken resa det kommer att bli!
Vad har du för drömmar du vill förverkliga? Vilken väg tar du för att komma dit?
/Birgitta
Att ingå i ett sammanhang och att skaffa sig kollegor i samma bransch är otroligt inspirerande.  I dagarna som varit har jag fått kontakt med Halmsstads coachcenter, Lotta Uvenkrans, och tillsammans har vi, flera olika coacher och terapeuter, gått ihop och marknadsfört oss tillsammans. Vi har olika kompetens och erfarenheter och vi hoppas att vi kan ha något som passar just dig som behöver en coach eller en terapeut i sommar. Vi lever just nu i speciella tider och kanske är vi lite extra i behov av att reda ut våra tankar.
Följ länken för att läsa om oss och ta del av erbjudandet som vi har just nu fram till den 1 juli. Välkommen du som vill göra en förändring!
Hallands coacher & terapeuter erbjudande>
Önskar dig en härlig vecka och jag hoppas  att vi ses för en walk & talk eller ett samtal över telefon.
/ Birgitta
Det är nu två år sedan jag flyttade till mitt boende som jag har idag. Till 88 kwm som ligger centralt från att ha bott i 160 kwm i en mer lantlig idyll och med öppen planlösning. Omställningen var stor kan jag säga. Ljuden som kom in från gatan och grannarna så nära inpå. Hela hemmet hade liksom krympt ihop. Men allt är en vana. Idag hör jag knappt ljudet från bilarna som kör förbi på framsidan och jag njuter av lugnet som finns på baksidan i den lilla trädgården. 

När det gäller möbleringen i hemmet så har det tagit tid och jag som feng shui konsult och känslig för de energierna som finns i hemmet har stundtals haft svårt att bestämma mig för hur jag vill ha det. Men en del saker har jag medvetet väntat med eftersom det tar ett tag att känna in ett nytt hem.

När jag flyttade in hade jag väldigt lite möbler med mig och jag har kompletterat en del sedan inflyttningen men trots det har jag under våren som varit gjort den STORA utrensningen som så många av er också säkert gjort nu under covid -19 den här våren. Både möbler och inredningsdetaljer som jag tidigare verkligen tyckt om passade liksom inte in här och det har skavt sedan jag flyttat in. Jag behövde också göra ett känslomässigt avslut kring mina saker som jag gjorde mig av med.

Det kan tyckas lite udda men vi har en tendens att känna inför saker som vi en gång köpt eller fått av någon och för mig krävs det ett avslut och det är en process som tar lite tid.  Jag köper dessutom saker till en specifik plats redan när jag gör mitt inköp så det har funnits en plan för just den saken eller den möbeln i mitt tidigare hem redan när jag bär hem den.
Så denna våren har jag ändrat om och flyttat runt och känt in för att sedan lämna bort saker som jag inte längre känner för på samma sätt. Som tur är så har jag systrar som jag kan lämna över till i första hand så en del saker finns kvar i familjen och resten har jag skänkt till second hand.
Nu har det vuxit fram en ny plan för mitt hem och det känns rätt. Vissa saker får ta lite tid helt enkelt. Det där som att renovera köket, badrummet och tapetsera vardagsrummet... ni ser den trista strukturtapeten på bilderna nedan (den är dessutom lite snett upphängd också ). Stora renoveringar som behöver en extra funderare innan tanken sätter sig och jag kan börja på kräver sitt tålamod.

Nedan ser ni bilder på min skänk och hylla som jag äntligen hittat rätt plats till, de köptes in till mitt tidigare hus men har nu hittat rätt plats i mitt nya. De sakerna som finns på bilden är loppisfynd, lite nyinköpt, lite gammalt men viktigast är att de har både nya och fina gamla minnen som jag vill behålla.

Dessa bilder är exempel på hur en liten justering, en liten förändring och förflyttning av saker kan ändra hela känslan. Så kompositionen av saker är viktig helt enkelt. Dessutom behövs det olika former, material och färger, olika element och dessutom en balans mellan yin & yang. Vikten av väderstreck och symbolisk betydelse spelar också en stor roll. Så den som säger att inredning och feng shui-the art of placement, inte har betydelse har inte träffat mig. Jag skulle vilja säga att den betyder allt för ditt hem, dig själv, din familj, din karriär, din hälsa och dina drömmar. Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig!
/Birgitta
Att utbilda mig till coach och att starta företag med min bakgrund som utmattad kändes helt rätt trots de hinder som fanns då. Men stundtals har även jag haft mina tvivel, mina rädslor och sett hinder istället för möjligheter och det har inte varit helt enkelt.
Och nu i dessa dagar då föreläsningar och kurser skjutits fram på obestämd tid och klienter som vill coachas har blivit något färre har jag funderat en del på mitt varför.
Och jag inser att eftersom beslutet att plugga och starta företag fattades i mitt hjärta är det min stora fördel i mitt beslut. Det är fattat med ett genuint avstamp i mitt innersta. Jag vill verkligen det här.

För att arbeta med människor som likt mig själv, vill göra en förändring i sitt liv och samtidigt växa på insidan kände jag att coaching var den vägen jag ville gå. Och då innebar det att jag valde att utbilda mig och prova någonting nytt. Jag ville fokusera på det friska hos varje individ och de möjligheter som öppnas upp eftersom det var det förhållningssättet som jag själv använt mig av för att bli frisk. Jag såg min tid som utmattad som en resa och en tid där jag fick lära om mig själv.
När jag nu funderat på mitt varför under en tid kommer jag ofta tillbaks till mina första dagar på min coachutbildning, så jag vill berätta litegrann om dessa dagar...  känslan jag hade  "mot alla odds" de där första dagarna var omtumlande.
Min första dag på utbildningen var också min första dag som "frisk" och friskskriven från en lång tid som sjuk i utmattningssyndrom. Jag ska villigt erkänna att det var en otroligt skrämmande tid just den första tiden i utbildningen. Jag hade inte träffat så många personer samtidigt under flera år och det var ett stort steg att se alla och prata med okända.

Rädslor och tankar som... kommer jag att klara detta? Är jag tillräckligt frisk? Kommer jag att få bakslag? Kommer jag att komma ihåg något men framförallt, det viktigaste för mig var... kommer jag att tro på mig själv och min egen förmåga igen?
Jag minns att jag andra dagen tänkte  "Herreguud vad har jag gett mig in på? Hur tänkte jag?" Jag var otroligt trött. Det kändes som att jag hoppat rakt ut från en klippavsats ner i en avgrund. Det tog all energi jag hade och det var bland det modigaste jag gjort i mitt liv! Men det kändes inte så just då kan jag tillägga. Jag tvivlade stort på mitt beslut...
Men med tiden släppte den här känslan, tack och lov, och jag växte och tron på min egen kapacitet ökade dag för dag och jag gav inte upp. Jag blev diplomerad professionell coach ACC med möjlighet att söka certifiering på PCC nivå när jag samlat ihop mina coachingtimmar. Hurra för mig! Vilken glädje! Det året gav mig flera verktyg som har varit avgörande för min egen fortsatta resa och för att hjälpa mig att forma det liv som jag ville leva.

Eftersom jag fattade mitt belsut att utbilda mig till coach från mitt hjärta, mitt innersta, så är det ett beslut som är välgrundat inom mig själv. Det är otroligt viktigt att inte fasta i huvudet när vi vill göra en förändring. De hinder som finns är naturligtvis också viktiga att ta hänsyn till men ibland sätter vi upp hinder för oss själva som vi har svårt att ta oss över och som kanske inte ens är sanna. Det är viktigt att inte fastna i dem och viktigt att fokus ligger på möjligheter, målet och de delmål längst med vägen som vi har.  Och att vi dessutom fattar beslut från vårt innersta när vi vill göra en stor förändring i livet.

Jag är en person som har lätt för att vara uppe i mitt huvud och i mina tankar och jag får arbeta med att vara mer i mitt hjärta och i magen. Och nu i dessa tider av Covid -19 har även jag haft alldeles för många timmar uppe i huvudet och liksom tappat fotfästet om vad som är viktigast i mitt arbete, i mitt liv och också vad jag behöver fokusera på just nu. Därför har jag funderat en hel del på vad det var som gjorde att jag tog steget att dels utbilda mig till coach och att också starta företag. Liksom för att knyta ihop, grunda mig, påminna mig och hitta tillbaks till mitt målfokus, mitt varför och samtidigt hitta besluten i mitt hjärta och inte i mitt huvud.
Det är ju så lätt att glömma vägen till sitt varför och vägen till sitt mål när man lyssnar för mycket på huvudet och dess tankar. Det här med att också vara i sitt hjärta och ha kontakt med magens känsla - intuition, glöms lätt bort.
Jag vill ju hjälpa andra att se möjligheter i livet. Den härliga energin som skapas när vi ser våra möjligheter och kommer över hinder, den energin är fantastisk.

Vi fattar beslut med vägledning från tre olika delar av vår kropp. Huvudet, hjärtat och magen. En del säger att vi har tre hjärnor. Vi kan aktivt välja vilken del vi vill lyssna på och beroende på vilken del så får vi också olika resultat. Ibland är det svårt att höra det som kommer från hjärtat och magen eftersom bruset från tankarna är så högt och oftast är det där jag själv fattar beslut. Och det är inte alltid det bästa stället eftersom det vi tänker om oss själva oftast inte är sant! 

Som allting i livet, blir det som vi gör ofta också automatiserat, den delen i huvudet blir som en motorväg. Så det tar tid att lära om och vi börjar på små grusvägar som sakta breddas...
När jag valde att studera till coach så fattade jag tack och lov ett beslut som kändes helt rätt i mitt hjärta och var just den vägen jag ville gå... jag ville ju hjälpa andra att växa på insidan, fokusera på glädje och möjligheter samtidigt ville jag leva ett enklare liv och i sanning med mitt innersta. Jag ville att andra ska få uppleva det också.  När jag lyssnar och känner vad min magkänsla och vad mitt hjärta säger så är det helt klart rätt väg jag valt.

Så jag behöver fokusera och hålla målet aktivt, påminna om mitt varför och min önskan om att göra skillnad på riktigt nu när världen och vår vardag inte ser ut som vi är vana vid. Det blir extra viktigt för mig. Dessutom behöver jag vara mindre i mitt huvud och lyssna på dess tankar och istället vara mer i hjärta och mage för att följa den vägen som jag vill ta i mitt liv. Jag behöver också vara modig. Det är inte alltid så lätt men jag tränar mig genom att utmana mig själv. 

Känner du att du behöver hjälp att lyssna loss dina tankar om hinder och möjligheter, har du haft en utmattning eller är på väg in i en så är du välkommen att höra av dig. Eller så behöver du kanske hjälp med trasslet som finns och hitta tråden som tar dig vidare. Oavsett vad så kan en coach vara till hjälp!
Vi ses!
/ Birgitta
 
Vida coach & konsult vägen fram
På Kungsgatan 8b ryms idag två företagande kvinnor. Jag, Birgitta, är den ena och den andra är Ann Häggebrant. Vi delar på lokalen och för att den ska passa oss båda behövde jag ändra om litegrann. Hon, precis som jag, har flera ben att stå på i företaget och vi behövde en lokal som var flexibel och som kunde rymma många olika aktiviteter.

För att göra det möjligt fick väntrummet flytta till en annan del av lokalen. Men till en början var jag tveksam, måste jag säga, den här lilla hallen var inte vad jag tänkt mig från början. Jag tyckte den var liten och trång men oj vad bra det blev när jag tänkt till några extra vändor. Det började med dessa fina stolar som jag köpte från Designlyftet i Varberg. De satte tonen och formen direkt. Resten föll på plats av sig själv kan man säga. Oftast är det precis så när jag inreder... jag hittar någonting som direkt löser upp och känslan blir så där spot on. Rakt och kantigt mot kurvigt och runt. Mjukt mot hårt. Yin och Yang... 

Här kommer bilder på hur väntrummet ser ut nu efter att allt kommit på plats. Jag känner mig helnöjd och jag hoppas att du som klient och besökare hos oss kommer trivas den stunden du väntar.
Välkommen till Kungsgatan 8B i Varberg!
/ Birgitta
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult Kungsgatan 8B Varberg
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult Kungsgatan 8B Varberg
Nya väntrummet på Vida Coach & Konsult  Kungsgatan 8b Varberg
Häromdagen fick jag möjlighet att komma tillbaks till min tidigare arbetsplats Västanvindens förskola i Träslövsläge där jag arbetade som förskollärare under några år. Den här gången i egenskap av Feng Shui konsult och föreläsare.

Föreläsningen handlade om hur förskolans innermiljö kan utformas enligt läran om Feng Shui. Jag arbetade här under tiden som jag studerade till Feng Shui konsult och det var otroligt intressant att under min utbildningstid samtidigt också få praktisera läran om Feng Shui ihop med mina kollegor på förskolan. 

Jag höll en föreläsning den våren 2016 som på ett övergripande sätt förklarade vad Feng Shui innebär samtidigt kunde jag vara på plats och hjälpa om det behövdes på hemvisterna. Det var en otroligt inspirerande tid! Och att också kunna se vilken effekt en del förändringar gjorde på kort tid.
Men nu blev jag inbjuden och fick möjligheten att hälsa på igen samtidigt som jag fick föreläsa om ett ämne som jag verkligen brinner för, läran om Feng Shui. Denna gången ville de ha en föreläsning på ett lite djupare plan än förra gången.

Jag fick också ta del av deras tankar kring lärmiljön och blev otroligt glad över att de skrivit in att "Vi inspireras av Feng Shuins tankesätt om hur ljus, ljud, möblering, materialval, färg och form påverkar oss".  De har upplevt de positiva effekter Feng Shui kan ge för både  barngrupper och pedagoger under den tiden som jag arbetade där och dessa år som gått sedan dess och nu ville de ta ett nytt tag om sin innermiljö. Otroligt roligt för mig att höra ch få vara med på ett hörn igen.

Fler förskolor och skolor kan verkligen ha nytta av att ta del av läran om Feng Shui. Man har mycket att vinna på att se vad en miljö planerad utifrån feng shui kan göra för verksamheten, barnen och pedagogerna som arbetar där.

Önskar er en fin vecka!
/Birgitta
Föreläsning feng shui och förskolans lärmiljö